Keresés

Kiállítás Wittner Mária szabadságharcos életéről

A magyar történelem egésze bővelkedik hőstörténetekben, ami alól még a nemzet számára oly sok szenvedést jelentő 20. század sem kivétel. A megannyi hős példakép közül ugyanakkor kiemelkedik a nemrégiben elhunyt Wittner Mária (1937–2022), aki 1956-ban a hazájáért harcolt, később pedig politikai fogolyként 13 évet ült börtönben. Az egykori halálraítélt a rendszerváltás után rendíthetetlenül szállt szembe az ’56-os örökség meghamisításával és a pesti srácok hőstetteinek elhallgatásával.
A vándorkiállítás gondolata azzal a szándékkal született meg, hogy Wittner Mária szellemi hagyatékát, örökbecsű intelmeit a jövő nemzedékek számára is továbbadják, a Kárpát-medence különböző helyszíneire is eljuttatva az ’56-os szabadságharcos legenda üzenetét. A kezdeményezés védnökségét Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő vállalta el, aki Wittner Mária egyik legközelebbi társa volt a pesti srácok örökségéért folytatott küzdelemben.
A magyarországi Miniszterelnökség támogatásával megvalósult kiállítás a Készültem az útra címet kapta, amely Wittner Mária Az utolsó üzenet című versének egyik sora. A Patrióták műhelyében zajló szakmai munkát Hajagos Csaba történész, egyben a kiállítás kurátora irányította.
A Patrióták Kulturális Egyesület nevében a kiállítást megnyitja Hetzmann Róbert, az egyesület elnöke.

Helyszín: Nagyváradi vár, Vármúzeum, emeleti folyosó
Időpont: június 29., szombat, 11.00 óra

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email