Keresés

Borudvar a Szent László Napokon

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Időpont: 2024. június 28–30.

Érmelléki borok széles kínálata várja június 28–30. között a nagyváradi vár Fejedelmi udvarába betérőket: Szőnyi László (Bihardiószeg), Rittner Tibor (Bihardiószeg), a Turul Pincészet (György-Csáky Sándor – Biharpüspöki és Dubovan Cristian pincészete is finomabbnál-finomabb nedűket ígér.

• A Szőnyi családban a bortermelés több generációra visszanyúló hagyomány. Szőnyi László 2015-ben vette át édesapjától a stafétát, jelenleg 3 hektár területen termeszt szőlőt. A birtok túlnyomó részét az Érmellék két zászlós szőlőfajtája, az Ottonel muskotály és a Királyleányka alkotja, emellett még néhány világfajtából is készít borokat, mint Sauvignon Blanc, Chardonnay, szürkebarát, cabernet sauvignon, illetve magyar szőlőfajtákból mint a Bianca, Nero, Medina, Turán, Cserszegi fűszeres. Kizárólag kézműves borokat termel, ezek többnyire fajtaborok, nagyon kis mennyiségben cuvée-k. Borai a kénen kívül semmi más adalékot nem tartalmaznak.

• A Rittner Vinarium az Érmellék bölcsőjében, Bihardiószegen termeszt szőlőt 2006 óta, most már 2,5 ha területen. Egy kedves gondolattal indult húsz ár területen, négy fajtával, hogy majd az itt termett szőlőből készült borokból borkóstolót tartanak. A valóság persze felülírta az álmot, a helyi jellegzetes fajták, mint Ottonel Muskotály, Királyleányka, Szürkebarát, Kékfrankos után telepítettek Olaszrizlinget, Sauvignon Blanc-t, Merlot-t, Pinot Noirt-t, Cabernet Sauvignont, majd 2016-ban a hely jellegzetes fajtáját, a Bakatort. Kézműves borokat készítenek, szeretettel.

• A Turul Pincészet az Érmelléken két hektáron, környezetbarát módon műveli szőlőjét, boraik zömét héjon áztatva, szűretlenül, derítetlenül, kén és fajélesztő használata nélkül készítik. Elgondolkodtató borokat melyek szembe mennek a modern sztereotípiákkal, azoknak az embereknek ajánlják, akik szeretnének elmélyedni a természet csodálatos világában, „ahol minimális beavatkozással az Isteni teremtés előtt tisztelgünk”.

• A legtöbb borász azért választja mesterségét (hivatását), mert ez a családi örökség, transzgenerációs meghívó, szinte már ösztönös vonzódás a dűlőhöz és pincéhez. Nos, a Dubován Manufaktúra nem ilyen: alapítója első generációs borász, és a késztetés teljesen más tőről fakad. „Tudom, tudjuk, ez egy nagyon hosszú út kezdete. Először a tudás, majd a tapasztalat kell, később alázat és végül bölcsesség, és simán lehet, hogy erre egy emberöltő nem is elég, de mindig is magát az utat szerettem járni, megérkezni csak egy pillanatig élvezetes. És szeretném, hogy akik belekóstolnak, ennek az útnak a mérföldköveit ízlelhessék” – vallja a borász.

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email