Keresés

Program

Program
Június 22., szombat

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi Palota (E épület), földszint, Euro Foto Art Kiállítási Központ
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület
Zenés-irodalmi utazás – a fellépők azt a kort idézik meg, amikor még Várad csillagként fénylett az irodalom egén: Janus Pannoniustól Horváth Imréig.
A műsort összeállította: Boros Beatrice és Fórián Andrea
Fellépnek a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület tagjai:
Boros Beatrice zeneszerző, Thurzó Sándor József brácsaművész, Füzesi Edit zeneszerző, Fazakas Ildikó református lelkipásztor, Szabó-Füzesi Henrietta szoprán, Füzesi Csaba bariton, Füzesi Olívia alt, Szabó Dániel fúvós és pengetős hangszerek, Török Sándor előadóművész, Fórián Andrea művészeti vezető.

Június 23. vasárnap

Szervező: Magyar Polgári Egyesület
Gyülekező: 9.15 óra, Szent László tér
A hagyományokhoz híven idén is megszervezzük a népszerű kerékpártúrát a nagyváradi Szent László Napok nulladik napján. Ahogy az elmúlt években is, Biharkeresztesi tekernek majd el a résztvevők június 23-án, vasárnap. Gyülekező a nagyváradi Szent László téren 9.15 órakor, indulás 9.30 órakor.
Nagyjából húsz kilométer bringázás után a résztvevők megérkeznek a magyarországi Biharkeresztesre, a Főtéren álló Szent László szoborhoz. A rendezvénnyel a szervezők a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet, a határok feletti nemzetegyesítés jegyében. Az esemény egyúttal főhajtás is a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsítik Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét.
A kerékpártúra végig a biciklisek számára kiépített kerékpárúton zajlik. Útközben több alkalommal is kisebb pihenőre kerül sor, ezért bátran csatlakozhatnak kisebb gyermekek, családok is.
Mindenkinél legyen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél a határátlépéshez! – kérik a szervezők, akik mindenkit nagy szeretettel várnak egy jó hangulatú biciklizésre.

Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem, Partium épület; Sulyok István u. 14–16.
Szervező: a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke, Szent László Egyesület
A kiállítást az alkotó jelenlétében megnyitja Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, Kósa András László, a Liszt Intézet igazgatója és Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének vezetője.
A megnyitón közreműködik Bagossy Lenke, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumának fuvola szakos tanulója.
A kiállítás augusztus 15-éig tekinthető meg.

Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeit a bukaresti Liszt Intézet a Magyar Művészeti Akadémiával partnerségben valósította meg eddig Bukarestben (2022 novembere a Nemzeti Színházi Fesztivál – FNT keretében), Temesváron (2023 májusa a Temesvári Eurórégiós Színházi Fesztiválon, az Európa Kulturális Főváros programsorozat keretében) és Aradon (2024 májusa, Új Színház Fesztivál az aradi Ioan Slavici Színház előcsarnokában). Az elmúlt 30 év színpadtervei közül 20-at tekinthet meg a közönség miniatűr makett formájában. A makettek az előadásokat megelőzően készültek és hűen tükrözik a későbbi színpadképet. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! produkciók kicsinyített mása is. A miniatűr doboz-világok varázslatosan idézik meg a kukucskáló színház csodáját: mások életét szemléljük, s lélekben be is léphetünk oda.

Június 24., hétfő

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

Kiterjesztett, kibővített kreativitás, illetve minden lehetőség felhasználása a kreatív munka szolgálatában – ez a fogalom és elnevezés teljesen új a művészetben, mert már túllép a kísérleti jellegen. A kiállítás lesz ennek a premierje.
Kiállít: Weiss István, Krajnik Tibor, Mészáros Varga Erzsébet, Vasile Gheorghe.

Helyszín: Szigligeti Színház
Szervező: Szent László Egyesület
Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés/születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony tisztelet átöröklődött formáit. A műsorban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellet egyházi népénekek, archaikus imák is elhangzanak.
Az előadásra minden belépő gazdára talált.

Június 25., kedd

Helyszín: nagyváradi vár, Vármúzeum, II. emelet, 13-as terem
Szervező: Magyar Polgári Egyesület
A kiállítást megnyitja: Hausmann Cecília, képzőművész-iparművész
A megnyitón klasszikus zenei darabok hangzanak el Josef Violin hegedűművész előadásában.
Fűszálon az él címmel Lovadi Kinga természetművészeti alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az eseményen installációkat, külföldön és Romániában készített alkotások fotó- és videó dokumentációit tekintheti meg a közönség. Lovadi Kinga alkotásait a természet iránti tisztelet és érzékenység jellemzi. Jelek, amelyekkel a művésznő a sokszor banálisnak tartott természeti elemek értéke, szépsége felé irányítja a figyelmet. Efemer jellegük miatt ezek az alkotások gyors metamorfózison mennek át, a létezéstől a megsemmisülésig. A helyspecifikus installációk a környezetben talált anyagok felhasználásával készültek, organikus egységet képeznek a térrel, amelyben elhelyezésre kerülnek. Olyan perspektíva tárul elénk melyben az emberi test, az egyén mintha egybeolvadna a természet elemeivel, így az alkotások az ember és környezete közötti szétválaszthatatlan egység allegorikus képeivé válnak.

Helyszín: nagyváradi vár, Vármúzeum, Griffes terem
Szervező: Szent László Egyesület
A tárlatot a kiállító jelenlétében megnyitja: Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője; Ionuț Ciorba, a nagyváradi vármúzeum vezetője; Fleisz János, történész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja.

A gyűjtemény réz-, fa- és acél metszetei keletkezésüket tekintve több mint 500 évet fognak át. Az eredetileg különböző nyomtatványokban megjelenő alkotások egyedi tárlata a Nagyvárad tematikájú metszetábrázolásnak

Helyszín: nagyváradi vár, Vármúzeum, II. emelet, 11-es terem
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület
Kiállítók: Petrilák Annamária üvegfestmény és Fórián Andrea fotó
A kiállítást megnyitja: ft. Bakos Gabriel diószegi római katolikus plébános és Csathó Töhötöm Csongor Károly festőművész, a Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője.
Közreműködik: Thurzó Sándor József – mélyhegedű és Török Sándor előadóművész.
A kiállítás megtekinthető 2024. július 15-ig.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
A művész avantgárd, kubista, szürrealista emberi portrékat mutat be munkáin keresztül, megformázva az embert, és annak különböző arcait.
Az avantgárd törekvések rövid ideig tartó, forradalmi lendületű mozgalmakat hoztak létre. Egyfajta lázadás, a hagyományos művészeti formák felbontása és új kifejezésformák keresése. A szürrealizmus alkotói módszer: a tudatosságtól és értelemtől független, képzettársítás, hallucinációk, látomások alkotják, sok esetben groteszk vonásokkal.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Pro Partium Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
Kiállít: Bódis Gabriella – festő, Cristea Gabriela – festő, Ghite Florina – kézműves, Illés Imre – fotó, Szabó Csaba Sándor – fotó, Szegedi Éva – fotó, Varga Bernadette – fotó, Viktor József – fotó.
Fellép: Keresztes István, a Stevie Ker együttes frontembere
Az összművészet vagy Gesamtkunstwerk olyan, a 19. század elején indult és a 21. században is tartó kísérlet, amely valamennyi művészeti ágat mint egyenrangú elemet – például a költészet, zene, tánc, színművészet, építészet, vagy a festészet, később a film stb. – egyetlen mű mondanivalójának szolgálatába állít. Az esemény ezt próbálja megjeleníteni.

Helyszín: Lokál (Nagysándor József/Aurel Lazăr utca 1. szám)
Szervező: Szent László Egyesület
Immár hagyományos programpontja a nagyváradi Szent László Napoknak a kocsmakvíz. Idén is lesz általános műveltségi vetélkedő Buda Kinga kvízmester vezetésével.
Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Buda Kinga kvízmesternél a 0722126879-es telefonszámon vagy a budakinga@gmail.com e-mail-címen.
A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit, aki barátaival együtt szeretné laza hangulatban összemérni tudását más csapatokkal, és szeretne esetleg új, izgalmas dolgokat tanulni olyan témákban, amelyekben kevésbé jártas.

Június 26., szerda

Helyszín: nagyváradi vár, Városi Múzeum, II. emelet, Mezey Lajos galéria, folyosó
Szervező: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület
Megnyitó: 2024. június 26., szerda, 16.00 óra
Látogatható 2024. július 26-áig.

Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem, amfiteátrum (Sulyok István utca 14–16. szám)
Szervező: Szent László Egyesület, Fényes Elek Műhely
„Czapáry-Martincsevics András könyvéből nyomon követhető az, hogyan hálózták be az állambiztonsági szervek ügynökei polipként a magyar társadalmat. Miért számított a pártállami rendszerre veszélyes »klerikális reakciós elemnek« Mécs László, »Isten szavának trombitája, s mint költő, élő lelkiismeret.« Azért, amit Szent János apostol első levele így határoz meg: »Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad.« (1Jn 4,16)…” (Részlet Balogh P. Piusz O. Praem. gödöllői apát ajánlásából.)
A 277 oldalas mű összesen 57, vizsgálati, objektum és ügynöki munkadosszié ismertetésével mutatja be a szerzetes-költő megfigyelését. A tények befogadását és a tájékozódást 609 lábjegyzet, 50 melléklet és névmutató segíti.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Szent László Egyesület
2022. február 24. – beleégett a tudatunkba a dátum, ami gyökeresen megváltoztatta az életünket, hiszen azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, már semmi sem olyan, minden régen volt, és azóta a mindennapjaink részévé vált a háború. 2023. október 7-én pedig elkezdődött az Izrael–Hamász-háború.
Vagyis jelenleg a geopolitikai helyzet cseppet sem felhőtlen.
Az aktuális kihívásokról fog beszélgetni a 12. Szent László Napok idején a televíziós képernyőjéről vagy a rádiókból bizonyára sokak által ismert dr. Somkuti Bálint magyarországi hadtörténész, biztonságpolitikai elemző és Balogh Levente, a Krónika lapszerkesztője, politikai elemző.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
A NEBEL együttes a biharpüspöki református egyház zenekara. Nevük jelentése 10 húrú hárfa, NE Búslakodj Ember Lelke rövidítése. Két éve zenélnek együtt, a zenekar öt hangszeresből (billentyű, gitár, basszusgitár, hegedű, dob) és tíz énekesből áll. Repertoárjukban változatos stílusú, ifjúsági keresztyén énekek szerepelnek. A műsor igeversekkel és Szigeti Ferenc lelkipásztor rövid köszöntőjével/áhítatával lesz megtűzdelve.

Június 27., csütörtök

Szeretettel várunk mindenkit a Sugárút – Szatmári Műhely című irodalmi-kulturális folyóirat 2024-es tavaszi számának bemutatójára.
A folyóiratot bemutatja: Lakatos-Fleisz Katalin és Lakatos Artúr felelős szerkesztő.
Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem – Amfiteátrum

Helyszín: Partiumi Színészmúzeum, Pável utca 10 szám
Szervező: Partitipatio Alapítvány
A szerzővel Kiss Törék Ildikó színművész beszélget.
Dr. Kiss Andrást bizonyára sokaknak nem kell bemutatni. A Szent László Napokon többször is találkozhattunk vele, ezen alkalmakkor úgy vallott, hogy örök váradinak érzi magát, és gyakran látogat haza. Erre a találkozóra a sorozat első két kötetének új kiadását hozza el, amely a család erdélyi életéről szól, szorosan az akkori kor történetébe ágyazva.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
Az ünnepi koncerten népdalcsokrok fognak elhangzani Erdélyből, a Partiumból és Moldvából.
A Motolla énekegyüttes 2018-ban alakult a ma már a Bihar megyei Kulturális Központ égisze alatt működő Francisc Hubic Művészeti Népiskola magyar népi ének szakán tanuló énekesekből. Az énekegyüttes magjai köré minden évben csatlakoznak újabb énekesek, így már több generáció is együtt tud „motollázni”.
Az előadó énekesek: Bacsó Ágnes, Bacsó Eszter, Darabont Gréta, Herman Róza, Kristály Viola, Krupár Luca, Nagy Dorka-Fanni, Nagy Lilla, Pusztai Sára.
Az énekegyüttes vezetője és az előadás szerkesztő-betanítója: dr. Brugós Anikó.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Szent László Egyesület, Várad folyóirat
A szerzővel Dénes László, a Várad főszerkesztője beszélget.
Csávossy György István (1953, Kolozsvár) apja nyomdokain haladva közel két évtizedig az erdélyi, partiumi borászatban dolgozott. Jelenleg nyugdíjas, Nagyváradon él, rendszeresen bírál hazai és nemzetközi borversenyeken. Megjelent verseskötetei: Apám könyve (2020), Alex mesék (2021, magánkiadás), Múló nyár bora (2022), Ó, ne szólj meg, olvasó! (2022), Maci mese (2022), Vinum aeternum (2023).
„Csávossy György István válogatott versei felejthetetlen utazásra hívják az olvasót nem is olyan régmúlt korokba, ahol pókhálós borospincék mélyére zárva hallgat az elmúlás. Az emlék-palackokat megbontva belekóstolhatunk ebbe a mámorító, édes-keserű nedűbe. (…) Évtizedek és évszakok váltják egymást, s miközben szőlőhegyek, régvolt szüretek kedves zsivajában barangolunk, vagy Adyval társalgunk egy Bémer téri teraszon, tovalibben kacéran a nyár. A költő álmodozni hív, elhiteti, hogy van értelme az érzelmek, vallomások, megsejtések költészetté nemesítésének” – így ajánlja a most terítékre kerülő könyvet Nagyálmos Ildikó, a kötet szerkesztője.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
Molnár Levente zenei munkássága és szellemisége külön értékrendet képvisel a magyar kultúra palettáján, ami a szellemi, spirituális, keresztény konzervatív nemzeti értékekből táplálkozik. Missziója olyan igényes és különleges hangzásmódú értékrendet bemutatni, ami a múltunk értékeire építkező jelenlegi korszellem. Zeneiségét, igényességét jól beazonosítható az értékes Kárpát-medencei értéktár szemléltetése. Újfajta klasszikus zenei megközelítése folklórunk és hitünk bemutatásának. Zenekarában, a Fényerőben legfontosabb támaszai zeneszerző, hangszerelő zenészek, akik mind a klasszikus, mind a színházi életben kiválóságok. A nyolc főből álló zenekar klasszikus hangszerekkel, operai énekhang kíséreteként jelenik meg a színpadon.
Rég ismert dallamaik különleges hangzásban, új, saját dalaik pedig az ősi értékek szárnyán szárnyalnak. Zenéjük helymeghatározó szimbólumú, mely a szív hangját és a Kárpát-medence harmóniáját tükrözi. A zenekar motorja a klasszikus zongora és a vonós négyes, cimbalom az ékessége, melyet klasszikus operai hang koronáz meg.
„Dicső múlt, jelen erő, fényes jövő! Magyar erő, magyar szépségben!” – vallják.

Nagyváradra érkezik a zenekarral Benvin Sebastian Madassery, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. Az indiai származású verbita szerzetes, aki immár közel két évtizede él Magyarországon.

Június 28., péntek

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, Szent László Egyesület
A 12. Szent László Napokon lehetőség nyílik megismerni a jelenleg 89 értékből álló Hungarikumok Gyűjteményt.
A magyarság által teremtett különleges szellemi, kulturális javakat, anyagi alkotásokat ismerik el hungarikumként. Ide az agrártermékek (akácméz, szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, gyulai kolbász, szikvíz, kürtőskalács), az egészséges életmódhoz fűződő értékek (Béres Csepp, Hévízi-tó), a kulturális és az épített örökségünk kincsei (halasi és höveji csipke, solymászat), ipari és műszaki megoldások (Neumann-életmű), és a jellegzetes magyar ételek (gulyásleves, halászlé) tartoznak.
2024. június 28–30. között, a magyarországi Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya szervezésében a nagyváradi várba kilátogatók a Kárpát-medencei nemzeti értékeket bemutató hungarikum sátorban kézműves foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a höveji csipkevarrók, a kalocsai hímzőasszonyok munkáival, továbbá korabeli ruhába öltözött magyar huszárokkal is találkozhatnak, akikkel közös fotót is készíthetnek majd.

Helyszín: nagyváradi vár, Euro Foto Art Galéria, FIAP Kiállítási Központ
Szervező: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület
A kiállítás megtekinthető 2024. június 29. és július 24. között.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
Egy olyan filmalkotás, amely mély társas és egyéni problémákat tár fel, legtöbbször a szokásostól eltérő alkotói módszerekkel. A társadalom és az egyén nagy sorskérdéseit magas színvonalon, igényes, korszerű filmművészeti eszközökkel feldolgozó film, amely filmesztétikai kulturáltságot, a film nyelvezetében való jártasságot követel meg a befogadótól. A mai világ békétlen részét feltáró alkotás. A békéscsabai dr. Szabó Mihály és Mayerhoffer Miklós művészeti munkája.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen bástya
Szervező: Ruff Krisztián
A Szent László napok alkalmából szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, gyógyulni vágyót az Egészségügyi sátorba, amit idén Ruff Krisztián szervez. Izgalmas programokkal, előadásokkal készülnek, és lesznek magyarországi vendégeik is.

• Ruff Krisztián alternatív gyógymód-szakértő, BEMER terapeuta
• Antal Valéria természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó
• Dr. Földesné Krekk Karola természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus
• Dr. Vecsera Krisztina természetgyógyász, szívfényterapeuta
• Vasas Katalin táplálkozási tanácsadó

Helyszín: Szigligeti Színház
Szervező: Szent László Egyesület
A zenés színdarab nem csupán egy szent élettörténete, hanem szembenézés az emberi gyarlósággal, az emberi lélek önzetlen nagyságával. Korkép Magyarországról, amelyet a hatalomnak hízelgő, korrupt főurak összeesküvései gyengítenek. Trónviszályok, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki egy fiatal nő portréja, akinek jósága, hite a későbbi IV. Béla királynak is erőt adott a tatárok dúlta ország újjáépítéséhez. Isten kegyelme tartja az emberi életet. Ez Szent Erzsébet üzenete nekünk. A titok ott van mindannyiunk szívében… 

Az előadás a Bihar Megyei Kulturális Központ és a Magyar Polgári Egyesület szervezésében, a Bihar Megyei Tanács támogatásával, a Színházat mindenkinek programsorozat részeként kerül megszervezésre. 
Az előadásra minden belépő gazdára talált.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete
Az est során két kiváló pincészet borait lesz lehetőség megkóstolni: az érmihályfalvai Hegedűs Pincészet és a biharpüspöki Turul Pincészet nedűit.
Hegedűs Attila egy mikropincészetet működtett, a közel 4 ezer tőke szőlő között számos fajta megtalálható, mint a cserszegi fűszeres, szürkebarát, furmint, generosa, Sauvignon Blanc, Chardonnay, kékfrankos, valamint az Érmellék édes gyermeke, a bakator. A borász munkája során a minőségre fekteti a legnagyobb hangsúlyt, elmondása szerint a modern technikát igyekszik ötvözni a hagyományokkal.
A Turul Pincészet az Érmelléken két hektáron, környezetbarát módon műveli szőlőjét, boraik zömét héjon áztatva, szűretlenül, derítetlenül, kén és fajélesztő használata nélkül készítik. Elgondolkodtató borokat melyek szembe mennek a modern sztereotípiákkal, azoknak az embereknek ajánlják, akik szeretnének elmélyedni a természet csodálatos világában, „ahol minimális beavatkozással az Isteni teremtés előtt tisztelgünk”.
A borkóstolón érmelléki termékekből összeállított falatkák, sajtok egészítik ki a finomabbnál finomabb nedűket.
Az eseményre a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0756 530 912-es telefonszámon lehet. A részvétel díja: 80 lej.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
A Siculus-díjas nagyváradi Stevie Ker tagjai – saját bevallásuk szerint – akár a tűz, a víz, a föld, az ég és a szél megszemélyesítői: így az elemek közti kiegyensúlyozottság, és ezek együttes energiája határozza meg a rockzene iránti szenvedélyüket és elkötelezettségüket. Fellépésükön a Szenvedély című első albumukról játszanak el pár dalt, de újabb szerzeményeket és néhány ismert sláger feldolgozását is elhozzák a 12. Szent László Napok színpadára. Azt ígérik, fergeteges nyári bulihangulattal várják az érdeklődő közönséget.
A zenekar tagjai: Keresztes István (ének), Úr Csongor (ének), Paskuy Tamás (gitár), Úr Attila (basszusgitár), Kiss Sándor (dobok)

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület
„Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.” – mondta találóan Chuck Berry a „a magyar blueskirályról”, Deák Bill Gyuláról. Akit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, éppen ezért csak ennyit mondunk, 2022 márciusában „a magyar könnyűzenei életet gazdagító előadóművészi pályája, a magyar blues ikonikus alakjaként elért sikerei, évtizedek óta töretlenül népszerű (…) művészi tevékenysége elismeréseként” Áder János államfőtől megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.
Bill Kapitány pedig most beveszi a nagyváradi várat. Csapjunk egy hatalmas bulit! – üzeni a váradiaknak.

Június 29., szombat

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Pro Partium Egyesület
Közreműködik: Margaréta Nóta- és Népdalkör, Nagyvárad (a Bihar Megyei Nyugdíjas Egyesület)

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Kerekítő sátor
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, keleti kapu melletti tópart
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete
Az awana egy ingyenes, Biblia-központú klubprogram 1–7. osztályos gyermekek számára, amely hozzájárul szabadidejük, energiájuk, képességeik értelmes felhasználásához. Általában iskolaidőben, szombatonként 10–12 óra között tartják a Nagyváradi Belvárosi Baptista gyülekezetnél.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Gyere és kérdezz minket! – Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) információs sátor
Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem
Programfelelős: Nyíri Enikő
Az érdeklődök az egyetemről, a továbbtanulásról, az Erasmus-programról, nyelvtanulási lehetőségekről kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Helyszín: nagyváradi vár, várkert – gyülekező a keleti kapunál
Szervező: Csepregi Janka Zsófia, jógaoktató
A Hatha-jóga testtartásaiból kiinduló, kezdő gerincjóga egy csoportos, preventív mozgásforma, amelynek célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása. A stresszoldó órákon testgyakorlatokkal, ászanákkal segítjük a tipikus stresszzónákban (arcizmok, állkapocs, nyak, váll, derék, csípő) felgyűlt feszültségek oldását, lazítását; légzőgyakorlatokkal támogatjuk a befelé figyelést, az itt és mostban levést. A résztvevők a hosszú, vezetett relaxáció révén megtapasztalhatják a teljes ellazulást, mely a testet és elmét egyaránt érinti.
A kezdő gyakorlást, mely bárki számára nyitott, Csepregi Janka Zsófia (Csepp Jóga) jógaoktató vezeti.
Hozz magaddal jóga matracot vagy plédet és érkezz kényelmes, a szabad mozgást biztosító ruhában!

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Grund School
Tudtad, hogy Szent László király nevét földrajzi képződmények és települések mellett egy növény és kövület is őrzi? Gyere és vizsgáld meg őket nagyító és mikroszkóp segítségével, hallgasd meg a hozzájuk fűződő népi hiedelmeket, és készíts magadnak saját kövületet a Grund School sátránál.
Az egyesület az élményalapú, tapasztalati oktatás zászlaja alatt foglalkozik gyermekekkel, kamaszokkal, felnőttekkel. Szeretnék ha az iskolai tananyag mellett a gyerekek minél több gyakorlati tudásra tennének szert a mindennapi élethez és közelebb kerüljenek a természethez, ezt táborok, délutáni foglalkozások, egyéb tevékenységek szervezésével próbálják elérni.

Helyszín: nagyváradi vár, Várkert, Keleti kapu
Szervező: Szent László Egyesület, Pro Partium Egyesület
A bemutató témája a lovakkal való kapcsolatépítés szelíd hozzáállással, erőszak mentesen. Hamza Viktória saját nyelvükön kommunikál a lovakkal – ez egy sajátos jelrendszer, a testbeszédre, és különböző energiájú jelekre épül. Ezáltal a földről, és a hátukon ülve is felszerelések nélkül, együttműködéssel reagálnak a kéréseire.
A lovak szabadon, az egyszerűbb mozdulatoktól kezdve, az egészen magas szintű, és látványos mutatványokat is harmonikus könnyedséggel hajtják végre, mint például fekvés, ülés, ágaskodás, spanyollépés, piruette, passage, oldalazás stb.
A lovak mellett két border collie kutyus is színre lép, akik a lovak hátára ugranak, és különböző látványosságokkal színesítik a programot.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Szent László Egyesület
Vass Gergely könyve kétszeres időutazás: visszavisz az 1980-as évek gyerekeinek világába, egyszersmind egy letűnt hazai iparág, a bányászat idejébe. A főhősök a kitermelést oktató iskolába járnak, szüleik a bányának dolgoznak, de még a fiúk becenevét is bányászati eszközök ihlették. Minden hétköznapinak tűnik, míg a főszereplő fiú, Bányai Bekő kezébe nem kerül a könyvtárban egy régi feljegyzés bizonyos dinoszaurusztojások lelőhelyéről. Ettől fogva a négy barát – Bekő, Fúrófejű Feri, Lapátlábú Csabi és Ásófülű Robi – expedíciót szervez a tojások felkutatására, amelynek során számos akadályt kell legyőzniük, a rémisztő bányagondnok, Gorgiás bácsi fenyegetésétől a bánya mélyébe való lejutásig, s végül a saját szüleik ellenállásáig, mikor a felhozott tojások bizony kikelnek. Mert a dinófiókák megjelenése mindent felborít, az iskolai életben és a bányász lakótelepen egyaránt. Az emberek pedig nem fogják örökké elhinni, hogy csak repkedő denevéreket látnak…

Helyszín: nagyváradi vár, Vármúzeum, emeleti folyosó
Szervező: Magyar Polgári Egyesület
A magyar történelem egésze bővelkedik hőstörténetekben, ami alól még a nemzet számára oly sok szenvedést jelentő 20. század sem kivétel. A megannyi hős példakép közül ugyanakkor kiemelkedik a nemrégiben elhunyt Wittner Mária (1937–2022), aki 1956-ban a hazájáért harcolt, később pedig politikai fogolyként 13 évet ült börtönben. Az egykori halálraítélt a rendszerváltás után rendíthetetlenül szállt szembe az ’56-os örökség meghamisításával és a pesti srácok hőstetteinek elhallgatásával.
A vándorkiállítás gondolata azzal a szándékkal született meg, hogy Wittner Mária szellemi hagyatékát, örökbecsű intelmeit a jövő nemzedékek számára is továbbadják, a Kárpát-medence különböző helyszíneire is eljuttatva az ’56-os szabadságharcos legenda üzenetét. A kezdeményezés védnökségét Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő vállalta el, aki Wittner Mária egyik legközelebbi társa volt a pesti srácok örökségéért folytatott küzdelemben.
A magyarországi Miniszterelnökség támogatásával megvalósult kiállítás a „Készültem az útra” címet kapta, amely Wittner Mária Az utolsó üzenet című versének egyik sora. A Patrióták műhelyében zajló szakmai munkát Hajagos Csaba történész, egyben a kiállítás kurátora irányította.
A Patrióták Kulturális Egyesület nevében a kiállítást megnyitja Hetzmann Róbert, az Egyesület elnöke. A Patrióták egy kulturális-közéleti Egyesület, amely a magyar történelmi tudaton alapuló nemzeti identitás erősítése, a hagyományos értékek megőrzése céljából jött létre. Egyik fontos célkitűzésük, hogy a szülőföld szeretete és a nemzeti összetartozás újra megerősödjön társadalmunkban.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete
A Csillagszórás egy villanás, egy zenei pillanat, amelyet olyan zenészektől kapunk, akik egészen biztosan nyomot hagynak a lelkünkben.
A Carmina Chromatico régizene együttes (Ovidiu Iloc és Anda Pătcaş) reneszánsz és korabarokk hangulatot teremt a kézműves foglalkozások alatt.
Gyertek, fogadjuk a villanásokat!

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Erdélyi Magyar Anyák sátra
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Agyagozás László Attilával és Emesével;
Szent László metszetek készítése Búzási Andreával; Kerettörténet – foglalkozás Oláh Renáta vezetésével; Iniciálék – foglalkozás Márton Katalin vezetésével.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
Az együttes 1992-ben alakult. A zászlóforgató csoport reneszánsz hagyományokat ápol, amelyek a 15–16. század itáliai nemességének ünnepi eseményeit idézi meg.
Az elmúlt években rengeteg fesztiválon, várjátékon, magyarországi és nemzetközi történelmi rendezvényen vettek részt, és most a nagyváradi várban is bemutatkoznak.

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, Keleti kapu
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Ruff Krisztián

• Antal Valéria természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó
• Ruff Krisztián alternatív gyógymód-szakértő, BEMER terapeuta
• Dr. Földesné Krekk Karola természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus
• Dr. Vecsera Krisztina természetgyógyász, szívfényterapeuta
• Vasas Katalin táplálkozási tanácsadó
• Nagy Csaba magyar népi gyógyász (kenés, csontrakás, inazás)
• Karácsony Marianna – Gyógyító beszélgetés: Beszédes jelen.

A gyógyító beszélgetés során feltérképezzük az utat (szerepek, szokások, minták, jelek), ami egyben időutazás is, majd megnézzük, beszèlgetünk arról, hogyan tovább.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
A Pavane Táncegyüttes 1992-ben alakult. Elsődleges célkitűzése báltermi táncok bemutatása a reneszánsz, barokk korszakból, valamint a nemzeti romantika korszakában divatos táncok megismertetése a mai kor emberével. Táncaikat a levéltárakban, múzeumokban és magángyűjteményekben fellelhető hiteles források alapján állítják színpadra.
A reneszánsz korszak zenéit a kecskeméti Renaissance Consort biztosítja Pálinkás Albert vezetésével. Az 1980-ban alakult Renaissance Consort Magyarországon az elsők között fedezte fel és szólaltatta meg a barokk előtti időszak, a 15. és 16. század kevéssé ismert muzsikáját. A reneszánsz zene kutatása és bemutatása vált védjegyükké az elmúlt évtizedek alatt. Hangszereik korabeli hangszerek másolatai, amelyekkel az elmúlt korok hangzásvilágát idézik fel.
A fellépőkkel egyetemben most arra invitáljuk Önöket, mélyedjenek el reneszánsz kor báltermeinek hangulatában Pavane Táncegyüttes és a Renaissance Consort közös műsorában!

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Szent László Egyesület
„Bezzeg a mi időnkben nem voltak méregdrága kütyük mégis jó gyerekkorunk volt.”
Ismerős? Lehet-e egyáltalán közeledni a mai fiatalokhoz? És ha igen, hogyan? Milyen generációs jellemzőkre érdemes figyelni, hogy jobban megértsük egymást?

● Szőr Manó Krónikája – A kerlési csata – mesefilm
● Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon – ismeretterjesztő dokumentumfilm
Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Iratkozás az információs háznál.
Maximum 35 fős csoportok.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Egészségügyi sátor
Szervező: Ruff Krisztián

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Partitipatio Egyesület, Szent László Egyesület

Meghívottak: Szakadáti László, az Európai Úszószövetség volt igazgatója, Alex Fodor, az Ausztráliai Magyar Szövetség, valamint a Victoria állam Magyar Tanácsának volt elnöke, a Diaszpóra Tanács volt tagja, a Magyar Érdemrend Kereszt kitüntetettje, Kőrösi Csaba Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje.
A vendégekkel a házigazdák részéről Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője és Török Sándor szervező beszélget.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében izgalmas foglalkozás várja a kíváncsi gyerekeket a Szent László Napokon!
Mit tennél, ha váratlanul üzeneted érkezne egy manótól, aki beszámol Szent László király bátor tetteiről, mindezt összefüggésbe hozza a DNS-ével, sőt arra kérne, hogy valamilyen formában vidd hírét ennek a varázslatos molekulának? Titkosított jelek, megfejtendő kódok, nukleotid és DNS. Gyere, és próbáld ki magad!
A foglalkozás megálmodója és vezetője Kocsis Dorottya, aki biotechnológusként végzett, jelenleg PhD hallgatóként tevékenykedik a kutatás világában. A heti sok órányi „fehérköpenyes-lét” mellett az MCC Fiatal Tehetség Programjában igyekszik a molekulák-sejtek rejtelmeit közelebb vinni a diákokhoz. Szereti a meséket és a játékokat, így mind az egyetemi oktatásban, mind a FIT-ben játékos megközelítésekkel vonja be a csoportjait a biológiai jelenségek világába.
Az eseményen egyúttal lehetőség nyílik az ősztől ötödik osztályt kezdő diákok számára beiratkozni az MCC Fiatal Tehetség Program 2024 szeptemberében induló képzésére.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A létszámkorlát 25 fő, a helyek jelentkezési sorrendben telnek be.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Márkus Zoltán kántorkarnagy, Agyagási Ernő

Helyszín: nagyváradi vár, a keleti kapu melletti tópart
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervezők: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület, Magyar Polgári Egyesület, Szent László Egyesület

Közreműködik Dénes László, Hegedűs Bernadette, Tufán Gábriel – hegedű.

Farkas László idén elhunyt helytörténeti íróra emlékezünk egy könyvbemutatóval és vetítéssel egybekötött megemlékezésen. A rendezvényen mutatjuk be Farkas László harmadik, családi történeteket, önéletírásokat, helytörténeti írásokat tartalmazó kötetét, amely Újabb történetek és emlékképek a régi Nagyváradról címmel látott napvilágot.
„Hatvanegy éve élek ebben a csodálatos városban, Nagyváradon, ami naponta újat tud mutatni, annyiféle arca van. Szeretem múltját, jelenét és aggódom a jövőjéért. Kutatom a régmúltat, poros, szakadozó újságlapokon keresem az itt élt emberek tetteit, a tetteket amik egykor naggyá tették a várost” – vallotta Farkas László.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
A klezmer zene, a közép és kelet európai askenázi zsidó nép lelki zenéje. Hagyományosan, ezáltal fejezték ki érzéseiket, boldogságukat, szomorúságukat, tánc vágyaikat, zenéjükbe foglalva a szomszédos népek zenéjét is.
A Hakeshet Klezmer Band 2005-ben, Nagyváradon jött létre, célul pedig a zsidó kultúra ismertetését, terjesztését tűzte ki. Számost rangos fesztiválon is felléptek azóta, többek között Izraelbe, Argentínába is kaptak már meghívást. Az együttes a bel- és külföldi fellépések mellett ugyanakkor együttműködik a Mária királynéról elnevezett nagyváradi román színházzal is, a Hegedűs a háztetőn című előadásukban 2011 óta ők zenélnek. E tevékenység elismeréseként a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége Érdemrendjével tüntette ki zenekart.
A Szent László Napokon a következő felállásban lépnek színpadra: Levi Miklós (hegedű), Bogán-Bódis Ádám / Dr. Klezmer (zongora, egyben a zenekar zenei vezetője), Cătălin Chirilă (klarinét), Veres Lóránt (nagybőgő), Seidler András (dob), Csatári-Malec Esther (ének), Trendler Józsi (hangosító).

Helyszín: nagyváradi vár, Várkert, Keleti kapu
Szervező: Szent László Egyesület, Pro Partium Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
A Rius & Band nagyváradi pop-rock zenekar, kizárólag saját számokat játszó csapat. Számos saját szerzeménnyel, egy albummal és rengeteg készülőben lévő projekttel büszkélkedhetnek. Ezek közül a legújabb az Átgondoltam százszor című dal.
2020 ban, az indulás évében már meg is nyerték a Székelyföldi Peron Music tehetségkutató verseny „pályaindító” díját. 2022-ben megnyerték az Epic Music Battle versenyt, ezáltal részt vettek Erdély egyik legnagyobb fesztiválján, a Vibe-on, továbbá Siculus Díjat nyertek a Siculus Fesztiválon (2023).

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület
Több mint két évtizeden átívelő karrierrel és megannyi ikonikus slágerrel a hátuk mögött a Kowalsky meg a Vega a magyarság egyik legnépszerűbb zenekarává vált. Az 2003 óta aktív banda a tanulságos, mégis egyszerűen érthető dalszövegeivel és fülbemászó dallamaival minden korosztály kedvence. Évente több mint 100 koncertet adnak Magyarország, Erdély és a Felvidék területén.
Most pedig a Szent László Napok színpadán csapnak a húrok közé, a nagyváradi várban.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
Az ABBA láz sosem érhet véget! A Mamma Mia filmek és musicalek sikere a világ minden mozijában és színháztermében évtizedek óta garantált, így nincs ez másképp az egyetlen hazai, élőzenekaros ABBA Tribute Show műsorával sem. A megaslágerekkel, kiváló énekhangokkal, egyedi kosztümökkel és extra látványelemekkel színpadra állított show a hazai fesztiválok, városi rendezvények és klubok egyik kedvence! Az eredeti felállásnak megfelelő 6 tagú alapzenekar már ismert formációk tapasztalt művészeiből verbuválódott. A profi és dögös hangzás, látvány és koreográfia elengedhetetlen része a színvonalas műsornak.
A zenekar tagjai: Kaj Bernadett (Blahalousiana, PASO, Beatrice) – ének, Paku Patrícia (Blahalousiana, PASO, Beatrice) – ének, Pulius Tamás (Mocsok 1 Kölykök) – billentyű, ének, Horváth Barnabás (Soerii & Poolek) – gitár, ének, Paczári Viktor (Belmondo, Soul Surge) – basszusgitár, Bátor Bence (Frenk, Amber Smith) – dob.

Június 30., vasárnap

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

A tavalyi, újvárosi séta után az idei a Sebes-Körös jobb partjára, Olasziba, ismerős-ismeretlen műemlékekhez, azok udvaraira, folyosóira, belső tereibe kalauzolja az érdeklődőket.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Kerekítő sátor
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya, Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, keleti kapu
Szervező: Szabó Andrea
A Nia Technique egy holisztikus mozgásterápia, amelyik elegyíti a táncot, a harcművészeti és a gyógyító elemeket. Tánctudás nem kell hozzá, csak nyitottság szükségeltetik, egy csipetnyi őrültség, hogy a mai fanyar világban meg tudd élni a mozgáson és a táncon át azt az életörömöt, ami minden ember lelkében ott lakozik.
A Nia, olyan mint a csokoládé: bele kell kóstolni…

Helyszín: nagyváradi vár, Várkert, Keleti kapu
Szervező: Szent László Egyesület, Pro Partium Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Zöld Blanka rajzvizsgálati szakértő, pszichológus (A fecsegő ecsetek) és Zöld Levente tervezőgrafikus(Watchthis.works)
„Napjaink túlhajszolt rutinjában lelassulni, kapcsolódni invitálunk benneteket az alkotás csodálatos erejével.
Kedves szülők!
Nektek, akik eddig csak kívülről figyeltétek tevékenységeinket, most alkalmatok nyílik részt venni, alkotni, újra maszatolni. Mi tudjuk, ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. De egymást segítve lélekben, játékban és a művészetben, higyjétek el, hamar sikerül majd az oldódás. Foglalkozásunk az idei évben az egymásra hangolódásról szól.
Kedves gyermekek!
Gyertek, hívjátok szüleiteket önfeledt alkotásra! Ti már tudjátok milyen amikor a véletlenekből inspirálódunk, adjuk át ezt az érzést a szülőknek is.
Figyelmünket egymás felé irányítva, elképzeléseinket formába öntve és tartalommal feltöltve, kívánunk megörvendeztetni benneteket művészeti foglalkozásban és műhelymunkában” – üzeni Zöld Blanka rajzvizsgálati szakértő, pszichológus (A fecsegő ecsetek) és Zöld Levente tervezőgrafikus(Watchthis.works).

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Kerekítő sátor
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete
Bemutatkoznak a Nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ 8.osztályos tanulói. Aschner Bence öt éve, Kiss Eszter három éve van abban a különleges helyzetben, hogy megismerkedhetett a hangszeres zenélés örömeivel és jótékony hatásaival.
Mindketten Ulwila féle színeskotta módszerrel zongoráznak.
Felkészítő tanáruk, Árkosi Julianna (PhD), a Nagyváradi Bonitas Speciális Oktatási Központ pedagógusa, zenepedagógus. Színes zenei nevelési és zeneterápiás lehetőségekkel törekszik arra, hogy az ott tanuló gyerekeknek átadja a zene szeretetét és a zene megélésének a lehetőségét.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya, Kerekítő sátor
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
Tompeti és Barátai váratlanul jelentek meg a színen. Közvetlenségüknek, játékosságuknak köszönhetően a gyerekek rögtön barátjuknak fogadták őket. Tompeti és Csillagszemű 2009 óta szórakoztatja és tanítgatja a zene nyelvén keresztül a legkisebbeket. Élőzenés koncertjükön sok érdekes hangszerrel is megismerkedhetnek a gyerekek, úgymint furulya, szájharmonika, arab és afrikai dobok, kazu, gitár és egyéb zenélő kütyük.
A Tompeti-Show egy interaktív, zenés, fokozottan szórakoztató családi show-műsor, melynek megtekintése minden korosztály számára ajánlott.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Ruff Krisztián

• Ruff Krisztián alternatív gyógymód-szakértő, BEMER terapeuta
• Szabó Tünde tradicionális thai masszázs
• Antal Valéria természetgyógyász , fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó
• Dr. Földesné Krekk Karola, természetgyógyász, fülakupunktúrás addiktológus
• Dr. Vecsera Krisztina természetgyógyász, szívfényterapeuta
• Vasas Katalin táplálkozási tanácsadó

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Partitipatio Alapítvány

Négy lábon járó szeretet: ha már családban van, mindenki kedvence, ha árva és menhelyre kerül, akkor komoly probléma. Tudunk segíteni?

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

Iratkozás az információs háznál.
Maximum 35 fős csoportok.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület
Viktor József operaénekes, kontratenor énekestjén népszerű dallamok csendülnek fel Wolfgang Amadeus Mozart, Stephen Flaherty, Andrew Lloyd Webber, Demjén Ferenc – Lerch István, Gábor S. Pál – Szenes Iván, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és mások műveiből. Zongorán kíséri Ferencz Mercedes zongoraművész, hegedűn közreműködik Tufan Gabriel. Fellép az Érmihályfalvi Harmony Garden tánccsoportja. Konferál: Molnár Júlia színművésznő.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, keleti kapu
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Partitipatio Alapítvány
A könyv egy sajátos külső és belső utazás története, amely a fővárosból indul és egy egészen kicsi eldugott faluban végződik. A teljesen átlagos budapesti család, álmodozó értelmiségi sarja egyszer csak úgy dönt, hogy vidéken próbál szerencsét. Az élet úgy hozza, hogy polgármester lesz. Első látásra egyszerűnek tűnő feladat nem várt nehézségeket okozott.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

A Mosó Masa Mosodája című lemezzel a Veronaki folytatja azt a hagyományt, amit már a Gőgös Gúnár Gedeon megzenésítésével elkezdtek: Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit dalaikon keresztül minőségi muzsika formájában ismertetik meg a gyerekekkel. A zenekar által komponált lemezen, olyan népszerű vers megzenésítések hallhatók, mint a Csizmadal vagy a Csimpi- Csámpi című mű. Ezenkívül a lemezen található még két mese is, ami nagyon népszerű a hallgatók körében, a Mosó Masa mosodája és a Kesztyű lakói nyaralni mennek. A lemez hangzásában és stílusában egy igazán friss, mai zenei élményt nyújt felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Helyszín: nagyváradi vár, Várkert, Keleti kapu
Szervező: Szent László Egyesület, Pro Partium Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület
Igazi zenei csemege várja a zene szerelmeseit úgyanis, Máté Péter és Cserháti Zsuzsa halhatatlan slágerei csendülnek a Szent László Napok színpadán, a Fejedelmi udvarban olyan ismert előadók tolmácsolásában, mint Mahó Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett, valamennyien a Budapesti Madách Színház művészei.
A koncerten olyan ikonikus dalok is felcsendülnek, mint a Kicsi gyere velem…, Én leszek, Zene nélkül vagy az Elmegyek.
Ígérjük, feledhetetlen élményben lesz részük!

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

Szervező: Szent László Egyesület
Aki volt már Zorán-koncerten, tudja, hogy az mindig ünnep. Ritka percek, amelyek kiemelnek a hétköznapok sodrásából.
Nem lesz ez másként a 12. Szent László Napokon sem, amikor közkívánatra visszatér kulturális fesztiválunk színpadára az ismert és elismert művész, és csapatával a nagyváradi várban csap a húrok közé. A koncert méltó lezárása a 12. Szent László Napoknak.