Keresés

Boldogasszony tenyerén – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest láthatja a nagyváradi közönség a 12. Szent László Napok nyitógáláján, a csíkszeredaiak a Boldogasszony tenyerén című előadásukat hozzák el nekünk.
Időpont: június 24., hétfő, 19.00 óra
Helyszín: Szigligeti Színház

A nyitógálára a belépés ingyenes, de meghívó igényléséhez kötött. A meghívókat a Szent László Egyesület székhelyén (Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám) lehet igényelni június 17-étől, hétfőtől, munkanapokon 10.00–18.00 óra között.

A világegyetem örökérvényű működési rendje alapját képezi a magyar néphitnek. A magyar hiedelemvilágunkban a Boldogasszony, a Babba Mária mint a világot életre hozó Istenanya minőség jelképek formájában évszázadok alatt fennmaradt és napjainkban is jelen van táncainkban, szokásainkban, archaikus imáinkban, gyermekjátékjainkban, énekeinkben, mesekincsünkben.
A műsor a mindenkori emberről szól, aki történelmi kortól függetlenül a Boldogasszony tenyerén cselekszik és alkot.
Az előadásban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellet egyházi népénekek, archaikus imák hangzanak el a műsorban.

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email