Nagy találkozásra vár mindenkit a 11. Szent László Napok

A debreceni Kodály Filharmonikusok centenáriumi operagálájával rajtolt el június 19-én, hétfő este hivatalosan is a 11. Szent László Napok Nagyváradon.  A Szigligeti Színházban megtartott ünnepi gála nyitányaként dr. Fleisz János történész, egyetemi tanár, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Partiumi régióért felelős alelnöke átadta az EMKE országos elnöksége által adományozott  elismerő díszoklevelet a nagyváradi Szent László Egyesület részére. Az elismerést Varga Korpos Dalma, a Szent László Napokat szervező egyesület elnöke és Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője vette át.

Zatykó Gyula az immár 11. alkalommal tető alá hozott eseményt megnyitó beszédében megköszönte a rangos elismerést, és a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta. „Nagy találkozás – ez ennek az évnek a szlogenje. Mert mi jellemzi a leginkább ezt a fesztivált? Az a közösségi összetartó erő, hogy az emberek találkoznak. És ez motivál minket is, hiszen megkapjuk az emberektől a pozitív visszajelzést, társadalmi elismerést, és azt mondhatjuk, megérte” – fogalmazta meg a főszervező. A fesztivál mottójára utalva kijelentette: az idén is nagy találkozások lesznek, „amelyek lehetnek két ember  között, két család között, barátok között, két város között – Nagyvárad és Debrecen –, két közösség – magyarok és románok – között”. „Ez mind célkitűzése volt már az elejétől a fesztiválunknak. Azáltal, hogy Szent Lászlót megismertetjük az itt lakó emberekkel, azzal mi egy küldetést próbálunk véghezvinni. Hiszen ahogy most a hársillat belengi a várost, ugyanúgy itt van Szent László velünk” – jelentette ki Zatykó Gyula, mindenkit meghívva a fesztivál eseményeire. „Jöjjenek, barátkozzanak, jöjjenek létre a nagy találkozások, üljenek le egy pohár fröccs vagy egy sör mellé, beszélgessenek, hiszen ebben a rohanó világban nagyon fontos az, hogy néha egy picit figyeljünk a másikra” – húzta alá a főszervező.

A hétvégi események mellett ugyanakkor külön az egybegyűltek figyelmébe ajánlotta Wagner Nándor váradi születésű szobrászművésznek a Filozófiai Kert című szoborcsoportja teljes nagyságú, 3D nyomtatóval készült másolatának a kiállítását a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtárban, és egyúttal abbéli reményének adott hangot, hogy a művet – Tokió és Budapest után – egyszer sikerül elhelyezni köztéren is Nagyváradon.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Szent László példáját állította a ma embere elé, amikor arról beszélt, hogy a lovagkirály volt az, aki kérte többek között államalapító királyunk szentté avatását, holott éppen Szent István volt az, aki megvakíttatta Szent László nagyapját, Vazult. „Az elmúlt évszázad olyan sebeket hagyott a Kárpát-medence népein, amelyek néhol még gyógyulásra várnak. Ma, nekünk is szükségünk van, sőt szükségünk is lesz arra, hogy a lovagkirály emlékéhez méltó megbocsátásra nyitottak legyünk. Ez a megbocsátás jelenti a Kárpát-medence jövőjét. Ez a kulturális sokszínűség, valamint az országok és népek közti jószomszédi viszony megőrzésének a kulcsa. Sok szempontból az elmúlt évtized óriási előrelépéseket hozott ezen a területen” – húzta alá Szilágyi Péter.

A Szent László Napok idei mottóját idézve, hangsúlyozta: „mi a Magyar Kormány részéről azon dolgozunk, hogy a határon túli magyarságnak is minél több lehetősége legyen a találkozásra, ezáltal pedig a közösségek erősítésére és építésére”. A Szent László Napok úttörő szerepet töltött be ezen a területen, hiszen már több mint egy évtizede állandó helye van a partiumi magyarság naptárában. Kívánom, hogy az idei rendezvény is hozza el a személyes találkozások mellett a magyarságunkkal, a Szent László-i örökséggel való találkozás élményét is!” – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

A Szent László-i példát állította a ma embere elé Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. „A távolmúlt történelmének viszontagságai jelenkori veszélyeztetett helyzetünkre irányítják a figyelmünket. A balkáni háború nyomasztó emléke még elevenen él bennünk, és máris egy újabb – az ukrajnai – rémséges háborúba viszik katonának kárpátaljai testvéreinket. De vértelen létért való erdélyi küzdelmünk bennünket is próbára tesz, magyar hazánk pedig ellenséges erők gyűrűjében vívja egyenlőtlen harcát. Európa érzéketlen és tehetetlen. Merítsünk erőt és példát László király művéből és küzdelméből! Hittel, hűséggel és tettre készen vállaljuk és álljunk sorsunk elébe, és álljunk ki városunk, szülőhazánk és nemzetünk ügye mellett. Nagy királyunk Deák Árpád faragta lovasszobra előtt – nemsokára – megállva, Janus Pannonius szavával, egyakarattal kérjük Őt: »Te is lovas király, rőt vértezetben, / Ki roppant bárdot markolsz harcrakészen, / Kinek márványövezte síri szobrát / Kiverte egykor gyöngyöző verejték, / Szent László, oltalmazz, / S légy vezérünk!«” – fogalmazta meg Tőkés László.

Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere Florin Birta elöljáró üzenetét tolmácsolta, külön kitérve arra, hogy a várost Szent László alapította, és elárulva egyúttal, hogy ő maga negyedrészt magyar. Román nyelvű beszédében az együttélésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve: „a múltat nem szabad elfelejtenünk, tiszteletben kell tartani, de a jelenre és a jövőre kell összpontosítani”. „Mindent köszönünk a múltnak, és bízunk a jövőben” – zárta felszólalását immár magyar nyelven Nagyvárad alpolgármestere.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a szoros testvérvárosi kapcsolatot emelte ki, hangsúlyozva, hogy mennyire élő a kapcsolat a cívisváros és Nagyvárad között. „Az a tény, hogy Debrecen 11. alkalommal van jelen a Szent László Napokon, azt mutatja, hogy igazán testvéri kapcsolat fűzi össze két városunk közösségét” – fogalmazott. Rámutatott: büszke testvérként igyekeznek megmutatni a váradiaknak „Debrecen színe-javát”. Ilyen a Kodály Filharmonikusok fellépése a nyitógálán, de ilyen lesz a cívisvárosról szzóló kiadványok bemutatása is a hétvégi programkavalkádban.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke, a Bihar Megyei Tanács elnökének főtanácsadója beszédében az újrakezdések városának nevezte Nagyváradot, amelyhez mindenkor Szent László hagyatéka jelentette az erős alapot. „Szent László összeköt minket” – szögezte le a politikus, aki szerint a nagy újrakezdések sorában meg kell említeni a fesztivált szervező Szent László Egyesületet is, amely újra visszahozta a középpontba a városalapító lovagkirály alakját.

A Kodály Filharmonikusok centenáriumi operagáláján Erkel Ferenc és Kodály Zoltán ismert művei csendültek fel, és mivel az est sztármeghívottja Molnár Levente világhírű operaénekes volt, természetesen nem maradt el a Bánk bánból a Hazám, hazám sem. Közreműködött Valentina Pușcaș opera-énekesnő, vezényelt Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere.

A Szent László Napok idén 6 társzervező egyesülettel, 6 kiemelt partnerrel, valamint 16 partnerszervezettel vagy partnerintézménnyel közösen tartalmas programmal készült a méltó ünneplésre.  

A június 25-én záruló kulturális fesztivál főtámogatója az OTP Bank Románia. Főtámogató intézmények: a nagyváradi polgármesteri hivatal, a Visit Oradea, a Bihar Megyei Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap. Kiemelt támogató a Mol – Új Európa Alapítvány.

A Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email