Program

Program

Program

Program
Június 18., vasárnap

Gyülekező a nagyváradi Szent László téren 9.00 órakor, indulás 9.15 órakor
Szervező:
Magyar Polgári Egyesület

Idén is megszervezzük az immár hagyományos, sokak által várt kerékpártúrát. A nagyváradi Szent László térről indulunk, hogy nagyjából húsz kilométer bringázás után megérkezzünk a magyarországi Biharkeresztesre, a Főtéren álló Szent László szoborhoz. A rendezvénnyel a kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Az esemény egyúttal főhajtás is a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsítjük Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét, a Szent László Napokat. A kerékpártúra végig a biciklisek számára kiépített kerékpárúton zajlik. Útközben több alkalommal is kisebb pihenőre kerül sor, ezért bátran ajánljuk kisebb gyermekeknek, családoknak is a túrát. Visszafelé már nem szervezetten jövünk.
Mindenkinél legyen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél a határátlépéshez!

A tárlatot megnyitja: dr. Kányádi Iréne művészettörténész
Helyszín: Nagyváradi Vár, Nagyváradi Városi Múzeum, B. szárny, 1. emelet, folyosó
Szervező: Szent László Egyesület

„Egy olyan kiállítás, amely a művészet-teológia és filózófia-pszichológia együttesével rendkívüli tettre sarkall: rohanó és kész tartalmakat giccsekkel és klisékkel elárasztott világunkban megállít és gondolkodásra serkent. Eleve különleges grafikai világával absztrakt voltával tágabb dimenziókra ad lehetőséget, akár azok számára is, akik nem olvassák el a kapcsolódó szövegeket. De mindazok, akik veszik a fáradságot, és elolvassák a különleges színvilághoz, egyetemes ábrázoláshoz rendelt szövegeket, és kialakul saját világuk leképezése, a szöveg és kép által talán néhány percen vagy órán keresztül megpróbálnak arra a kérdésre is megválaszolni: kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk. Mai világunkban, amikor háborúk és katasztrófák dúlnak, és valljuk be a házasságok sem virágkorukat élik, hiszen a gazdasági válság és szorongás is rárakódik a hétköznapi terhek fölé. Miközben elárasztanak a térben és minden csatornán a felszínes vizuális álfilozófiai tézisek, giccsek és negatív példák ezrei, oázisként hat, hogy mind a haza, mind a nemzet, mind a kisebbség számára kulcskérdésről, a házasságról egy releváns, formabontó, az embert önvizsgálatra serkentő válaszlehetőség fogalmazódik meg”– fogalmazott a tárlat kapcsán Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője.

Június 19., hétfő

Helyszín: római katolikus székesegyház

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

Festmények, művészfotók, üvegfestémenyek, mixmédia. Színes palettán mozgó művészeti kiállítás. Kiállítanak: Mezey Andrei, Papp Gábor, Bódis Gabriella festők, Ghite Florina kézműves, Illés Imre, Illés Andrea, Szegedi Éva, Varga Bernadette és Viktor József fotókkal, Mészáros Varga Erzsébet pedig fotómontázzsal gyarapítja a tárlat anyagát.
Fellép a Nagyváradi Kántorkórus, amely megalakulásának 20. évében és a Himnusz születésének 200. évében magyar himnuszokból gyűjtött egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül. Az 1025–26 táján keletkezett Szent János himnusztól, a székely, a csángó és a magyar történelmi egyházak himnuszai, majd Szent István és Szent Lászlóhoz írt himnuszokon át Erkel, Egressy, Kodály, Berkesi Sándor Magyar ének című kompozícióig, az énekkar megszólaltatja azokat, bemutatva keletkezésük rövid történetét is. Az ünnepi koncert vezetője dr. Brugós Anikó.

Helyszín: Szigligeti Színház
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szent László Egyesület

Műsoron:
Erkel: Hunyadi László – Nyitány
Erkel: Bánk bán / Bánk áriája az I. felvonásból
Erkel: Bánk bán / Bánk bán és Gertrudis duettje
Erkel: Bánk bán / Csárdás
Erkel: Bánk bán / Hazám, hazám
Kodály: Háry János / Intermezzo
Kodály: Háry János / Toborzó
Kodály: Székelyfonó / A csitári hegyek alatt
Kodály: Háry János / Tiszán innen, Dunán túl
Erkel: Hunyadi László / Palotás

Közreműködik:
Valentina Pușcaș – ének, Molnár Levente – ének és a Kodály Filharmonikusok
Vezényel: Kollár Imre, a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere

Június 20., kedd

Helyszín: a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár előcsarnoka (Rulikowski / Armatei Române út 1A szám)
Szervezők: Partiumi Keresztény Egyetem, Academia Humana Alapítvány, Szent László Egyesület, Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár

Wagner Nándornak, a világhírű nagyváradi képzőművésznek élete legfontosabb alkotása saját bevallása szerint a Filozófiai kert című szoborcsoport. Az alkotás gondolata a II. világháború után fogant meg a művészben, a 20 évig készült műalkotás egyetlen üzenete a béke akarása. Az alkotó így vall a szoborcsoportról: „egyenlő bázisról kell indulni. Ellenkező esetben nem lehet kommunikációról beszélni. Ebben az alkotásomban igyekszem minden lehetőséget megadni a kultúráknak, hogy közeledjenek egymáshoz azzal, hogy mindegyiket egyenlően kezelem”.
2022-ben a Műcsarnok Wagner Nándor születésének 100. évfordulója alkalmából állította ki a Filozófiai Kert című szoborcsoport teljes nagyságú, 3D nyomtatóval készült másolatát, melyet most a Szent László Napok keretében tekinthet meg a nagyérdemű.

A kiállításmegnyitón felszólal:
Ancuța Florina Șchiop, a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár igazgatója
Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora
Wehner Tibor művészettörténész
Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány kuratóriumának elnöke
Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője

Indulás a Holdas templom elől (Mária elszenderedése katedrális, Szent László / Unirii tér 10. szám)
A Sebes-Körös folyó bal partja fiatalabbik történeti városnegyedének ismert és ismeretlen műemlékeit mutatja be ez a séta, amely most kivételesen épületek belsejébe, udvaraira, emeleteire és pincéibe kalauzolja el az érdeklődőket.

Maximális létszám: 20 fő.
A program gazdái: Hausmann Cecília és Zuh Deodáth

Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem, amfiteátrum (Sulyok István utca 14–16. szám)
Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszéke
Társszervező: Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, E épület, EFA Kiállítási Központ, dr. ing. Matei Stegerean Galéria
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület partnerségben az EFA Kiállítási Központtal

A kiállítást megnyitja: Tóth István fotóművész (AFIAP, ESFIAP), az egyesület elnöke és Köteles László református lelkipásztor
Közreműködnek: Boros Beatrice zeneszerző, egyházzenész, Füzesi Edit (ének), Füzesi Eszter (ének), Füzesi Csaba (ének), Szabó-Füzesi Henrietta (ének), Szabó Dániel (ének) és Thurzó Sándor József brácsaművész. Az irodalmi pillanatokról Török Sándor gondoskodik.
A kiállítás július 7-éig megtekinthető munkanapokon 16 és 20 óra között.

Fellép a: biharpüspöki református templom zenekara, a NEBEL keresztény együttes
Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

Közreműködik: a Váradi Dalnokok férfikórus
Helyszín: a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátruma (Sulyok István utca 14–16. szám)
Szervező: Magyar Polgári Egyesület

A vetítettképes előadás során, helytörténeti nyomozás keretében, teljes rekonstrukcióra kerülnek Petőfi Sándor három érmelléki tartózkodásának eddig ismeretlen részletei, valamint a Szendrey család ismeretlen érmelléki kapcsolatai és családfa adatai.
A rendezvényen fellép a Váradi Dalnokok férfikórus a Petőfi 200 című műsorral, amelynek keretében Petőfi Sándor népdalként is ismert verseit hallgathatják meg az érdeklődők. Petőfi-szavalatokkal közreműködik Török Sándor.

Helyszín: Lokál (Nagysándor József / Aurel Lazăr utca 1. szám)
Szervező: Szent László Egyesület

Általános műveltségi vetélkedő, amelyen legtöbb 5 fős csapatok vehetnek részt.
Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet Buda Kinga kvízmesternél a 0722126879-es telefonszámon vagy a budakinga@gmail.com e-mail-címen.

Június 21., szerda

Indulás a Holdas templom elől (Mária elszenderedése katedrális, Szent László tér 10. sz.)
A Sebes-Körös folyó balpartja fiatalabbik történeti városnegyedének ismert és ismeretlen műemlékeit mutatja be ez a séta, amely most kivételesen épületek belsejébe, udvaraira, emeleteire és pincéibe kalauzolja el az érdeklődőket.

Maximális létszám: 20 fő.
A program gazdái: Hausmann Cecília és Zuh Deodáth

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

A Motolla énekegyüttes 2018-ban alakult a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népiskola magyar népi ének szakán tanuló énekesekből. Az énekegyüttes „magjai” köré egyre többen csatlakoznak, így már több generáció is együtt tud „motollázni”. Műsoraikat tematikusan szokták összeállítani, egy-egy néprajzi régiót bemutatva, vagy egy jeles ünnep köré építve. Vezetőjük dr. Brugós Anikó, az ének szak tanára. Ezúttal a jelenlegi tanulók mutatkoznak be, az előadás egyben a magyar népi ének szak évzáró koncertje is.

Ötvös Béla: Félix király – történelmi rádiójáték a Szent Korona érmelléki útjáról 1848–1849 telén, valamit egyéb magyar történelmi emlékek Ötvös Béla életművében – bemutatja Péter Sándor

Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ (Ezredévi emléktér / Piața Libertății 40.)

Sztárvendég: Molnár Levente operaénekes
Helyszín: Nagyváradi Állami Filharmónia (Szilágyi Dezső / Moscovei utca 5. szám)
Szervező: Szent László Egyesület

Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző által vezetett zenekar nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert műveit és népdalgyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban.
A projekt számos hazai és nemzetközi sikeres koncerten mutatta már be többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit, egy egészen új zenei nyelvezetben.
Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A meghívókat a Szent László Egyesület székhelyén (Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám) lehet igényelni június 12-étől, hétfőtől, munkanapokon 10 és 16 óra között.

Június 22., csütörtök

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

A Szent Cecília gyermekkórus 2014-ben alakult hittanos és énekelni szerető gyerekekből. A templomi szolgálat volt a fő cél, de több eseményen – dventi vásárok, karácsonyi koncertek, kórustalálkozók, koncertek – is részt vettek, és idősek otthonában is felléptek.
Repertoárjukban egyházi énekek, ifjúsági énekek, népdalok, gyermekdalok szerepelnek. Most is ezekből hallunk egy csokorra valót.

Helyszín:Tibor Ernő Galéria (Kanonok sor 11. szám)
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület

A Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület szervezésében január óta futó Nemzetek klasszikusai sorozat 6. epizódjára, az osztrák estre a Szent László Napok keretében kerül sor. A műsorban felhangzanak olyan osztrák zeneszerzők hangszeres és vokális művei is, akik Nagyváradon is tevékenykedtek, mint Carl Ditters von Dittersdorf és Michael Haydn, emellett népszerű bécsi dallamok is betöltik a galériát, és lelkünket is.

Közreműködik: Boros Beatrice (ének, zongora), Oszaczky-Andrássy Katalin (zongora), Thurzó Sándor József (mélyhegedű), Füzesi Edit (ének), Füzesi Csaba (ének), Szabó-Füzesi Henrietta (ének), Szabó Dániel (ének), Tempfli Mária (ének).
Az irodalmi pillanatokról Török Sándor gondoskodik.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor
Szervező: Borbarátnők Egyesülete

Érmelléki borok kóstolójára várjuk a nemes nedűk szerelmeseit, az eseményen környékbeli borászok kínálnak kóstolásra általuk kiválasztott borokat.
Bemutatkozik: Szőnyi László borászata (neuburger, sárgamuskotály), Rittner Vinárium (bakator, TEMEGÉN – cuvée rozé – Merlot+Cabernet Sauvignon), Yanka pincészet (pinot grigio; Eklektika – száraz fehér, házasítás, Kadarka and Friends – száraz vörös, házasítás), Dubován Manufaktúra (Irsai Olivér, hamburgi muskotály), Békési pincészet (királyleányka, feketeleányka), Lengyel pincészet (olaszrizling, kékfrankos).
A borkóstolóra a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0744770436-os telefonszámon lehet.
A részvétel díja: 50 lej.

A borászok péntektől vasárnapig jelen lesznek a nagyváradi várban kialakított borudvarban is termékeikkel.

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Debrecen Big Band közel 20 éve műveli a jazz zene nagyzenekari formációját, a bigband zenélést. Nagyváradra Vastag Tamással érkeznek. A műsorban felcsendülnek Michael Buble-feldolgozások (Sway), Frank Sinatra ismert slágerei (All of Me, I’ve got you under my skin, That’s Life) és Elvis Presley-számok (Such A Night, If I Can Dream, My Way).
A koncerten közreműködnek a Valcer Táncstúdió táncosai.

Június 23., péntek

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Gedeon Richter Románia a magyarországi központú, innovációra épülő, specializált multinacionális Richter Gedeon Nyrt. nyolc leányvállalatának egyike. Tevékenysége vertikálisan integrált: kutatás-fejlesztéssel, gyógyszergyártással, marketinggel, valamint kereskedelemmel foglalkozik. A cég küldetése, hogy az egészség megőrzését és az életminőség javítását szolgálja, többek között olyan magas hozzáadott értékű, originális és bioszimiláris termékek piacra vitelével, melyeknek a fejlesztésében és előállításában speciális tudása van.
A 11. Szent László Napokon visszatérő vendégként vannak jelen. Az Egészség Oázison résztvevő szakemberek a megelőzés fontosságára hívják fel az érdeklődők figyelmét, ingyenes orvosi tanácsokkal látják el az oda látogatókat, és lehetőséget biztosítanak különféle egészségügyi témákörök megvitatására.

Talp és lábboltozat-állapotfelmérés
A talp-lábfej gyerekkori szűrése lehetővé teszi a kóros állapotok korai felismerését, diagnosztizálását és kezelését. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy felismerjük, és szakemberek segítségével megoldjuk gyerekeink ilyen jellegű problémáit. Az Osteopharm szakemberei hasznos tanácsokkal szolgálnak ebben a témakörben.

„Az vagy amit megeszel!”
Az egészségügyi szakemberek egyértelműen megerősítették, hogy a helytelen táplálkozás megbetegíthet. Szakembereik a testösszetétel monitorral felmérik az Ön paraméterét, és tanácsokat kínálnak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód kialakításához.

Vérnyomás, mit tudunk róla?
A szakértők megmérik az Ön vérnyomását, tanácsot és útmutatást biztosítanak, bármilyen eredmény is legyen (hipertónia vagy hipotenzió esetén). Legyen szó túlsúlyról, 2-es típusú cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról vagy egyéb szív- és érrendszeri problémákról, a rendszeres vérnyomásmérés a szakorvos által felírt megfelelő gyógyszeres kezeléssel segíthet megelőzni a különféle szövődményeket, jelentősen hozzájárulva a problémák elleni küzdelemhez.

VR (virtuális valóság) szemüveg
Mindenki hallott már a virtuális valóságról, arról a technológiáról, amely speciális berendezés segítségével a valóságot szimuláló mesterséges környezetet hoz létre, amely képek, hangok és érzések újrateremtése. A felhasználó ezt a mesterséges világot valóságosnak érzékeli. Idén a Gedeon Richter Románia vállalat meghívja Önt, hogy ha még nem tette volna, próbálja ki ezt a technológiát egy mini kirándulás keretében a gyógyszergyár belsejében. A gyerekek minijátékok segítségével próbálhatják ki ügyességüket.

A Gedeon Richter Románia támogatásával, a Yuppi táborral közösen
Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A 3–14 év közötti gyerekeket is megszólítjáuk az Egészség Oázison, hogy csatlakozzanak a Ha nagy leszek, kutató leszek! interaktív foglalkoztatáshoz, amelyen keresztül lenyűgöző utazáson vehetnek részt a tudományok világában, izgalmas, oktató játékok és kísérletezéseken belül. A jövő kutatói ma még iskolások, viszont a következő híres tudós te lehetsz!
Kincsvadászat: jó tanulási lehetőség, ahol a játékosok, próbára téve a türelmüket, figyelmüket és képzelőerejüket, nyomokat követve eljutnak egy nyereményhez.
Családi címer: egy olyan tevékenység, amelyben a résztvevők, kreativitásukat és ügyességüket egyesítve, egy szimbolikus jelentéssel bíró, az egész családra jellemző és reprezentatív dekoratív kompozíciót hoznak létre.

A Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ külhoni civil szervezetek segítségével tanácsadást nyújt külhoni civil szervezeteknek, illetve magyarországi és külhoni civileknek segítenek pályázatokhoz vagy szakmai eseményekhez kölcsönösen partnert keresni. Képzéseket szerveznek informatika és gazdálkodás, adományozási és társadalmi felelősségvállalás, stratégiai tervezés és hálózatépítés témakörben a vármegye több településén.
A rendezvényen velük lesz egy szerencsekerék: egy-egy helyes válasszal értékes ajándékot lehet nyerni! És ott lesz, Gyebnár Péter a pályázati tanácsadó is, aki a helyszínen is tud tanácsot adni pályázatokkal kapcsolatban.

Az OTP Bank Lounge Zone kreatív tevékenységekkel és banki tanácsadással várja az érdeklődőket.
Helyszín: nagyváradi vár, várudvar
Szervező: OTP Bank Románia

Helyszín: nagyváradi vár, griffes terem
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség

„Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol. Hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola pincéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek. És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak. Odalent a barlang pedig megélénkül. Ami azon az éjszakán történik, mindegyikük életét megváltoztatja.”
Bánki Éva (1966, Nagykanizsa), Budapesten élő, Szépírók-díjas író, költő, a KMI 12 program szerzője magával ragadó ifjúsági regényének bemutatója koszorús költőnk kárpátaljai származású ifjú névrokona – avagy alteregója? – mai kalandjairól. Beszélgetőtárs: Sándor Zoltán író, újságíró.

Helyszín: nagyváradi vár, griffes terem
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség

Sándor Zoltán (1973, Nagybecskerek), Herceg János-díjjal és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének díjával elismert, Szabadkán élő író, újságíró, műfordító, a KMI 12 program szerzője 1997 óta publikál, jellemzően rövidprózát. 2002 óta kilenc könyve jelent meg. 2003-tól a Magyar Szó napilap újságírója, 2013 óta az Újvidéki Rádió Szempont című kulturális műsorának munkatársa, 2000-től 2007-ig a muzslai Sziveri János Művészeti Színpad elnöke, a 2004 és 2016 között megjelenő Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője. Szerb nyelvről fordít.
Legutóbbi kötetei: A gonosz átváltozása (elbeszélések, 2018); Korunk lenyomata – Könyv az olvasásról (esszék, kritikák, tanulmányok, 2020).
Beszélgetőtárs: Oberczián Géza író, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektvezetője.

Helyszín: nagyváradi vár, E épület, földszint, EFA Kiállítási Központ, Vilidár István Galéria
Szervező: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület

Sólyom Ernő, Moldován Mihály, Mezei Elemér, Vas Géza és Károlyi Gábor fotóművésznek a tavalyi hortobágyi nemzetközi alkotótáborban készített félszáz alkotása tekinthető meg 2023. június 24. és július 19. között.
A kiállítást megnyitja: Tóth István fotóművész (AFIAP, ESFIAP), az egyesület elnöke, a kiállítás kurátora.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

Szilágyi-Perjési Katalin munkái olvashatóak az Irodalmi Jelen, a Várad, a Székelyföld, a Biharország, az Erdélyi Magyarok, a Tollal.hu folyóiratok oldalán. Jelen kötet 2020-ban jelent meg elektronikusan az Algyői Könyvtér gondozásában, majd ugyanabban az évben a Gyevi Art Kulturális Egyesület támogatásával nyomtatott formában is megjelent. A könyv nagyváradi bemutatóját a Szent László Napokon tartják.
Hegedűn játszik: Tufan Gabriel.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

Dancs Annamari a Budapesti Operettszínház vezető szólistája, nagysikerű darabok főszereplője. Kiemelkedő alakításai között van a Miss Saigon, az Ének az esőben, a Rebecca , a La Mancha lovagja, Jekyll és Hyde valamint a Csárdáskirálynő, a Marica Grófnő, a Lili Bárónő primadonna- és szubrettszerepei. Színházi munkásságának elismeréseként Csillag- díjjal, Bársony Rózsi Emlékgyűrűvel, majd 2015-ben az Év Operettszínésze díjával tüntették ki.
A Szent László Napokon megtekinthető műsorában egyaránt felcsendül operett, musical, minden korosztály számára biztosítva a kikapcsolódást. Laki Péterrel, a Budapesti Operettszínház táncos-komikusával mindig jó hangulatot varázsolnak fellépéseik során. Műsorukban akrobatikus elemekkel színezett koreográfiákat is táncolnak, ezáltal még látványosabb a produkció.

Helyszín: váradolaszi Szentlélek kiáradása plébániatemplom (Barátok temploma)
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület

Az esten elhangzanak Boros Beatrice egyházzenei darabjai, valamint megzenésített istenes és világi versek.
Hangszeren közreműködik: Boros Beatrice (zongora), Boros István (gitár), Gáll Attila (hegedű), Kocsán Dávid (cselló), Szabó Dániel (furulya, mandolin) és Thurzó Sándor József (mélyhegedű). Szólisták: Boros Beatrice és Tempfli Mária operaénekes, szoprán.
A kamarakórus tagjai: Füzesi Edit, Füzesi Eszter, Füzesi Csaba, Szabó-Füzesi Henrietta, Szabó Dániel.
Irodalmi pillanatok: Török Sándor
A zeneszerzőt bemutatja: Fórián Andrea

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség

„Nemcsak bejárta, de meg is szerette Petőfi Erdélyt úgy, mint senki más, mint önfiai közül is kevesen. Megszerette annyira, hogy élni is ott kívánt: határozott szándéka volt Erdélybe költözni. Mikor még jóformán nem is látta Erdélyt, még vőlegény korában, de házassága küszöbén már ezt írja Júliához:
Napkeletről messzebb napkeletre
Jössz velem, hogy mulathass kedvedre.
Odaviszlek szép Erdélyországba…”
Csender Levente (1977, Székelyudvarhely), 1991 óta Magyarországon élő József Attila-díjas író. A KMI 12 program szerzőjének előadása kicsik és nagyok részére egyaránt ajánlott, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

A Stevie Ker együttes 2019-ben alakult Nagyváradon.
A zenekar a klasszikus rock, a pop és a blues elemeit ötvözi, hogy – mint fogalmaznak – friss és magával ragadó hangzást alkosson. Az együttes legfőképp saját dalokkal lép fel, de néha felcsendül néhány ismertebb dal feldolgozása is.
Nemrég megjelent az együttes első albuma Szenvedély címmel. Saját leírásuk szerint az album a nyers érzelmeket és az intenzív energiákat mutatja be, fülbemászó gitárriffjeivel és erőteljes dobütéseivel utazásra viszi a hallgatókat az élet és a szerelem hullámvölgyein keresztül.
Ének: Keresztes István
Gitár: Úr Csongor
Gitár: Paskuly Tamás
Basszusgitár: Úr Attila
Dobok: Kiss Sándor

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

Charlie zenész, trombitás: a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze. Pályafutása során több formációban alkotott, számtalan albumot tudhat magáénak.
Legutolsó albuma, Mindenen túl címmel 2020-ban jelent meg.
Charlie tavaly október 28-án töltötte be a 75. életévét. Ebből a jubileumi alakalomból indult útjára a turné, amely tartalmát tekintve egyfajta összegzése annak az életműnek, amellyel évtizedek óta elkápráztatja nem csak legszűkebb – igencsak népes – rajongótáborát, hanem mindenkit, aki az igényes zenét szereti.
Igazából, ha minden kedvenc dalát szeretnénk hallani, akkor minimum három különböző koncertet kellene tartani, de egy dal akkor is elhangzana mindegyiken:
Az légy, aki vagy!

Június 24., szombat

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Pro Partium Egyesület
A jó hangulatról a Kiss Music Band gondoskodik.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, keleti kapu

Gyere, szállj fel Te is velünk a jógahajóra, és evezzünk együtt a Nyugalom szigetére! A családi jógára szeretettel várjuk a 4–12 év közötti gyerekeket és szüleiket, hogy minőségi időt töltsenek egymás társaságában. A szülők kiléphetnek a szülői szerepkörből, és visszamehetnek újra a gyerekkorba. A jóga a test-lélek-szellem harmóniáját megalkotva gyógyít és egyensúlyt teremt. Mesés, játékos, kalandos formában zajlik a gyakorlás, mely során légző-, egyensúly-, bizalom-, páros és tartásjavító gyakorlatokkal ismerkedünk. A gyakorlást vezeti: Csepregi Janka Zsófia (Csepp Jóga) jógaokató.
Ajánlott a kényelmes viselet, és legyen mindenkinél egy pléd vagy jógamatrac.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Gedeon Richter Románia a magyarországi központú, innovációra épülő, specializált multinacionális Richter Gedeon Nyrt. nyolc leányvállalatának egyike. Tevékenysége vertikálisan integrált: kutatás-fejlesztéssel, gyógyszergyártással, marketinggel, valamint kereskedelemmel foglalkozik. A cég küldetése, hogy az egészség megőrzését és az életminőség javítását szolgálja, többek között olyan magas hozzáadott értékű, originális és bioszimiláris termékek piacra vitelével, melyeknek a fejlesztésében és előállításában speciális tudása van.
A 11. Szent László Napokon visszatérő vendégként vannak jelen. Az Egészség Oázison résztvevő szakemberek a megelőzés fontosságára hívják fel az érdeklődők figyelmét, ingyenes orvosi tanácsokkal látják el az oda látogatókat, és lehetőséget biztosítanak különféle egészségügyi témákörök megvitatására.

Talp és lábboltozat-állapotfelmérés
A talp-lábfej gyerekkori szűrése lehetővé teszi a kóros állapotok korai felismerését, diagnosztizálását és kezelését. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy felismerjük, és szakemberek segítségével megoldjuk gyerekeink ilyen jellegű problémáit. Az Osteopharm szakemberei hasznos tanácsokkal szolgálnak ebben a témakörben.

„Az vagy amit megeszel!”
Az egészségügyi szakemberek egyértelműen megerősítették, hogy a helytelen táplálkozás megbetegíthet. Szakembereik a testösszetétel monitorral felmérik az Ön paraméterét, és tanácsokat kínálnak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód kialakításához.

Vérnyomás, mit tudunk róla?
A szakértők megmérik az Ön vérnyomását, tanácsot és útmutatást biztosítanak, bármilyen eredmény is legyen (hipertónia vagy hipotenzió esetén). Legyen szó túlsúlyról, 2-es típusú cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról vagy egyéb szív- és érrendszeri problémákról, a rendszeres vérnyomásmérés a szakorvos által felírt megfelelő gyógyszeres kezeléssel segíthet megelőzni a különféle szövődményeket, jelentősen hozzájárulva a problémák elleni küzdelemhez.

VR (virtuális valóság) szemüveg
Mindenki hallott már a virtuális valóságról, arról a technológiáról, amely speciális berendezés segítségével a valóságot szimuláló mesterséges környezetet hoz létre, amely képek, hangok és érzések újrateremtése. A felhasználó ezt a mesterséges világot valóságosnak érzékeli. Idén a Gedeon Richter Románia vállalat meghívja Önt, hogy ha még nem tette volna, próbálja ki ezt a technológiát egy mini kirándulás keretében a gyógyszergyár belsejében. A gyerekek minijátékok segítségével próbálhatják ki ügyességüket.

A Gedeon Richter Románia támogatásával, a Yuppi táborral közösen
Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A 3–14 év közötti gyerekeket is megszólítjáuk az Egészség Oázison, hogy csatlakozzanak a Ha nagy leszek, kutató leszek! interaktív foglalkoztatáshoz, amelyen keresztül lenyűgöző utazáson vehetnek részt a tudományok világában, izgalmas, oktató játékok és kísérletezéseken belül. A jövő kutatói ma még iskolások, viszont a következő híres tudós te lehetsz!
Kincsvadászat: jó tanulási lehetőség, ahol a játékosok, próbára téve a türelmüket, figyelmüket és képzelőerejüket, nyomokat követve eljutnak egy nyereményhez.
Családi címer: egy olyan tevékenység, amelyben a résztvevők, kreativitásukat és ügyességüket egyesítve, egy szimbolikus jelentéssel bíró, az egész családra jellemző és reprezentatív dekoratív kompozíciót hoznak létre.

Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem, rektori tanácsterem (Sulyok István Főépület, 1. emelet)
Szervezők: PKE – Fényes Elek Szakkollégium és a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégium

Nagyváradról elszármazottak találkozója – Dimény Áronnal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészével kollégája, Vindis Andrea színművész, Balogh Erika Svédországban élő társadalomismeretek–angol szakos tanárral, világutazóval Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője beszélget

Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor
Szervező: Pro Partium Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Magyarságkutató Intézet, Magyar Polgári Egyesület

A tavalyi, nagy érdeklődéssel követett nagyváradi konferencia után ebben az évben is a Szent László Napok alatt tart tudományos konferenciát a budapesti székhelyű Magyarságkutató Intézet. A konferencia előadásai ezúttal is Szent Lászlóhoz kapcsolódnak. Előadást hallgathatunk többek között Szent László törvényeiről, a Szent László zarándokútról, Szent László hermájáról. A konferencia mindezek mellett egy olyan érdekes előadással is kiegészül, ami Szent László városának 1940. szeptember 6-ai hazatéréséről szól.

Program
10.00 A konferenciát köszönti: prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, tiszteletbeli elnök, Magyarságkutató Intézet
10.30 – 10.55 Szent László törvényei
Dr. Fazakas Zoltán József szakmai és operatív főigazgató-helyettes, Magyarságkutató Intézet
10.55 – 11.20 Szent Királyok kultusza – Szent Királyok nemzetsége
Dr. Teiszler Éva tudományos főmunkatárs, Magyarságkutató Intézet, Történeti Kutatóközpont
11.20 – 11.45 A Szent László zarándokút szászföldi állomásai
Sashalmi-Fekete Tamás vezető kutató, Magyarságkutató Intézet, Történeti Kutatóközpont
11.45 – 12.10 A Szent László zarándokutakon található ereklyék bemutatása interaktív térképen
Jeney János tudományos segédmunkatárs, Magyarságkutató Intézet

12.10 – 12.35 Kávészünet

12.35 – 13.00 A Szent László herma archeogenetikai vizsgálata
Dr. Neparáczki Endre igazgató, Magyarságkutató Intézet, Archeogenetikai Kutatóközpont
13.00 – 13.25 Középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata
Dr. Varga Gergely István tudományos munkatárs, Magyarságkutató Intézet, Archeogenetikai Kutatóközpont
13.25 – 13.50 Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban
Dr. Nagy-L. István tudományos főmunkatárs, Magyarságkutató Intézet, Történeti Kutatóközpont
13.50 – 14.15 Szent László városának hazatérése, 1940. szeptember 6.
Babucs Zoltán vezető kutató, Magyarságkutató Intézet, Történeti Kutatóközpont

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem
Programfelelős: Nyíri Enikő

Az érdeklődök az egyetemről, a továbbtanulásról, az Erasmus-programról, nyelvtanulási lehetőségekről kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, keleti kapu
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

A Fálun Dáfá, másként Fálun Gong, egy spirituális gyakorlat, amely világszerte több millió embernek vált az élete részévé. A buddhista hagyományban gyökerezve két fő részből áll: a tanítások tanulmányozása alapján önmagunk fejlesztéséből, illetve könnyed gyakorlatokból és meditációból – derül ki rövid ismertetőjükből.

A Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ külhoni civil szervezetek segítségével tanácsadást nyújt külhoni civil szervezeteknek, illetve magyarországi és külhoni civileknek segítenek pályázatokhoz vagy szakmai eseményekhez kölcsönösen partnert keresni. Képzéseket szerveznek informatika és gazdálkodás, adományozási és társadalmi felelősségvállalás, stratégiai tervezés és hálózatépítés témakörben a vármegye több településén.
A rendezvényen velük lesz egy szerencsekerék: egy-egy helyes válasszal értékes ajándékot lehet nyerni! És ott lesz, Gyebnár Péter a pályázati tanácsadó is, aki a helyszínen is tud tanácsot adni pályázatokkal kapcsolatban.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Csicsogó az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház alapító tagja, Új Judit egyszemélyes színháza.
A csicsogó hangutánzó szó, a madarak, fecskék, nők könnyed, kellemes csicsogására, csevegésére utal. Benne van a színház „debrecenisége” is, hiszen a Csicsogó egy hely, az Árpád tér korábbi neve, ahol vásárokat is tartottak. Az előadások, kisméretű asztali játékok, amelyekben a játékos bőröndjéből bújnak elő a történetek, elsősorban magyar népmesék. Ezeket színes képek, apró bábok jelenítik meg, és főleg az óvodás, kisiskolás gyermekeknek szólnak.
A meséket Molnár Endre kíséri tangóharmonikán.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Ne hagyd ki a debreceni DEMKI Ifjúsági Ház programjait a Szent László Napokon! Itt valódi élményekben lehet részed, miközben felfedezed a hagyományos magyar népművészet varázslatos világát.
Az eseményen résztvevők interaktív mesehallgatáson vehetnek részt a Jurta mesék című programon, melynek során a honfoglaláskori nemez szőnyegek mesés motívumvilágába kalauzolják el őket. Emellett a gyerekeknek „kézműves játszó” áll rendelkezésükre, ahol természetes anyagokkal a magyar népművészet hagyományos technikáival ismerkedhetnek meg. A DEMKI Tímárház oktatóinak segítségével zsinórsodrást, bőrözést, nemezelést és rongybabakészítést sajátíthatnak el a résztvevők.

A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége a Partium és Erdély legrégebbi hagyományos magyar íjászattal foglalkozó társasága. A lassan húszéves egyesület a magyar honfoglalás kori íjászatot műveli és népszerűsíti a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt. Részt vesznek íjászversenyeken is, ahol már több bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. Ezen kívül hagyományőrző fesztiválokra is járnak.
A Szent László Napokon felhúzzák a jurtájukat, berendezik azt, és jelen lesznek íjászaik is, hogy a közönség kipróbálhassa honfoglaló őseink legfontosabb fegyverét, az íjat és a nyilat.

Korhatár: 5+

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Megtekinthető: 2023. június 24. – július 22. között.
Helyszín: nagyváradi vár, EFA Kiállítási Központ, Mezey Lajos Galéria, E épület, földszint
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Partium Ház, Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület

A nagyváradi középkori történelmi várban, a Szent László Napok keretein belül mutatkozik be Debrecen egy kiállítás képein keresztül. Máthé András fotóművész évtizedek óta fotózza a város történelmi épületeit és az itt zajló kulturális eseményeket, fesztiválokat. Történelmi épületei, mint a Református Kollégium, a Nagytemplom, illetve a Virágkarnevál jelennek meg a képeken bemutatva Magyarország második legnagyobb városát, mely egyben Nagyvárad testvérvárosa is.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Négy fiatal focista és egy edző. Mindegyikük életét kitölti a sport. Vajon hogyan? Boné Dávid, Bóné Márk, Nagy Boti és Szilágyi Marci erről fognak beszélni.
Moderál: Opre Csaba, a NAC edzője

Az OTP Bank Lounge Zone kreatív tevékenységekkel és banki tanácsadással várja az érdeklődőket.
Helyszín: nagyváradi vár, várudvar
Szervező: OTP Bank Románia

Helyszín: Vártemplom
Szervező: Partiumi Magyar Művelődési Céh

A Bacchus Consort 2014-ben alakult, repertoárján főként késő reneszánsz és kora barokk zenék szerepelnek. Az együttes műsorai különböző országok barokk zenéit mutatják be, különös figyelmet fordítva azokra a művekre, amelyekben a korabeli zene népzenei hatásokkal ötvöződött.
A zenekar tagjai: Andrejszki Judit (Liszt-díjas) – ének, csembaló; Molnár Andrea – furulya; Bréda Zsófia – barokk hegedű, viola da gamba; Szabó Zsolt – violone; Laczkó-Pető Balázs – ütőhangszerek
Művészeti vezető: Schallinger-Foidl Artúr – barokk gitar, viola da gamba

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem, Partiumi Területi Kutatások Intézete (PKE–PTKI)

Helyszín: nagyváradi vár, E épület, 1. emeleti konferenciaterem

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Partium Ház

Két sokoldalú debreceni művész találkozásból született ez a projekt, melynek az is lehetne a mottója, hogy „keleti a zene és Nyugatos a szöveg”. Olyan szövegírókkal dolgoznak ugyanis együtt, mint Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Weöres Sándor. Vagy Petőfi. Vagy Borbély Szilárd. A zene szertelen ritmusú, sok-sok elektronikával átszőtt, a szövegeket pedig a már említett költők műveiből kölcsönözték. Lényeges, hogy nem klasszikus versmegzenésítéseket készítenek, hanem a verseket használják a zenéhez: mintha ott lennének velük a stúdióban a költők, akiket néha arról győzködnek, hogy ezt vagy azt a sort ki kellene hagyni, vagy meg kellene ismételni… Az énekes Kiss Milánt eddig főképpen színészként ismerhette a közönség, Szénási Miklóst íróként és zenészként.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Trio Consort vonóstrió mesés utazása a hangszerek csodálatos világába! A gyerekek ismert meséken keresztül találkozhatnak a zene szépségeivel és ismerkedhetnek különböző hangszerekkel. A hangszereket ki is próbálhatják, és megtapasztalhatják a közös zenélés élményét is.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség


Fellép a program három szerzője, egyben az antológia három szereplője: Bánki Éva író, költő, Csender Levente író, Sándor Zoltán író, műfordító. Beszélgetőtárs: Oberczián Géza író, a Petőfi Kulturális Ügynökség projektvezetője.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programirodájának fő küldetése a kortárs magyar szépirodalom népszerűsítése határon innen és túl. A szerzőket és műveiket igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni az olvasókkal, hogy az eddigieknél gazdagabb képet kaphassanak napjainkban születő literatúránkról.
A KMI 12 elnevezésű programot 2020-ban indították útjára, amelynek keretében évente kiválasztanak tizenkét költőt és írót, szakmailag már elismert alkotókat és nemrég indult fiatal tehetségeket egyaránt, hogy különböző eszközökkel segítsék írói arculatuk építését, műveik népszerűsítését.
A bemutatásra kerülő reprezentatív, immár harmadik összeállításuk a program új, 2023-as évadának szerzői életműveiből nyújt gazdag ízelítőt, szándékaik szerint kedvet ébresztve az alkotók további írásainak elolvasásához is. Az anyaországon túl Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból származó művészekkel is megismerkedhet a kötetet kézbe vevő, illetve a könyvbemutatókon résztvevő érdeklődő olvasóközönség.

Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

Viktor József operaénekes, kontratenor énekestje népszerű dallamokkal Georges Bizet, Jacques Offenbach, Frederick Loewe, Huszka Jenő, Kálmán Imre, Szirmai Albert, Nino Rota és mások műveiből.
Zongorán kíséri: Ferencz Mercedes zongoraművész.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

Szeretettel várunk minden mesélni vágyó 3. és 4. osztályos gyereket, kísérőjüket, szülőket, nagyszülőket, szomszéd nénit és bácsit a Sosemvolt mesék foglalkozásra.
A foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek a kártyajátékkal, és egy egyórás játék keretei között megalkotják és bemutatjak a saját népmeséjüket. Játszva fejleszthetik kreativitásukat, mesealkotást tanulhatnak, valamint megismerkedhetnek a magyar népviseletekkel, népművészeti tárgyakkal. Amíg a gyerekek alkotnak, a kísérők megismerhetik a játékot egy rövid bemutató során.
A helyek száma korlátozott! Jelentkezni a sosemvoltmesek.kartyajatek@gmail.com, valamint a Sosemvolt mesék kártyajáték Facebook oldalán, üzenetben.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A WATCHTHIS.WORKS (Zöld Levente) x FECSEGŐ ECSETEK (Zöld Blanka) most kéz a kézben szerepel a fesztivál kavalkádjában.
Az alkotók ezúttal közösen foglalkoztatják a gyerekeket és szüleiket az interaktív és fejlesztő művészet jegyében. A street art és művészetterápia ezennel összefonódik egy néhány órás tevékenység idejére. Az érdeklődők részeseivé válhatnak az alkotói folyamatoknak, így a műnek is, amely a foglalkozás végén mutatja meg teljességében önmagát. Az alkotópáros vállalkozásainak célja, hogy áthidalja a lélek és művészet között egyre növekvő távolságot. „Hiszünk abban, hogy a művészet segít az önkifejezésben, a fejlődésben, a hit növelésében és a változások jó irányba való elindításában” – vallják.
Csatlakozzatok, fedezzétek fel és éljétek meg az alkotás folyamatának csodáit! Javasoljuk, hogy hozzatok magatokkal olyan ruházatot, amelyet nem sajnáltok összefestékezni!
A közös alkotás leleplezésére/felavatására vasárnap, június 25-én, 12 órakor kerül sor.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

A Bordó Sárkány, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.
A zenekarnak eddig 4 nagylemeze jelent meg; 2010-ben a Világfa, 2013-ban az Óperencia, 2018-ban A Lány és a Sárkány. 2021-ben pedig a 20. századi krónikás.
A zenekar frontembere: Szlama László, Junior Prima díjas kobozművész.
A zenekar tagjai:
Dickmann Roland – középkori duda, középkori síp, moldvai furulya, ír furulya, barokk
furulya, ütőhangszerek, lantgitár, ének
Fábi János – hegedű, középkori duda, középkori síp, ének
Kiss Ernő – mandocello, cister
Szlama László – koboz, citera, középkori síp, ének
Szőke Miklós – dobok, ütőhangszerek

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

Somló Tamás sajnálatos halála után az LGT tagjai bejelentették, hogy mint LGT már nem koncerteznek együtt viszont a Zenevonat Szuperkoncerteken két eredeti előadó művészetét is élvezhetik a rajongók.
A gitárokon Karácsony János, a dobok mögött pedig Solti János kápráztatja el a közönséget, kiegészülve még két mai tehetséges fiatal előadóval, Szirota Jenniferrel, aki az LGT tagjai által női előadóknak írt dalokat adja elő (Játssz még, Hello, Szólj rám, ha hangosan énekelek), illetve Heincz Gábor Bigával, aki egy tv-műsor kedvéért áthangszerelt néhány LGT klasszikust, ami olyan jól sikerült, hogy az eredeti tagok kérésére, a Zenevonat koncerteken is ebben a verzióban hangzanak el.
Az élőzenekari kíséretet a produkciót létrehozó Abrakazabra zenekar látja el.
A nagyváradi koncerten az ikonikus zenekar legsikeresebb dalai csendülnek fel.

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

Rapülők, Jazz+Az, Gringo Sztár, Létvágy… Geszti Péter, a sokoldalú előadóművész és fantasztikus zenészekből álló csapata minden generációt be tud indítani. Az igényes funky-tól a stadionrepesztő rapslágerekig sokféle izgalmas produkcióval szórakoztatja közönségét 2023-ban is.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

A magát nagyváradi indie rock bandaként meghatározó eMStreet rock- és popdalokat, feldolgozásokat és saját számokat is játszik.
A zenekar tagjai: Filip Bocancios – vokál, Szabó Simon – gitár, Pete Botond – basszusgitár, Pál Zoltán – dob.

Június 25., vasárnap

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Gedeon Richter Románia a magyarországi központú, innovációra épülő, specializált multinacionális Richter Gedeon Nyrt. nyolc leányvállalatának egyike. Tevékenysége vertikálisan integrált: kutatás-fejlesztéssel, gyógyszergyártással, marketinggel, valamint kereskedelemmel foglalkozik. A cég küldetése, hogy az egészség megőrzését és az életminőség javítását szolgálja, többek között olyan magas hozzáadott értékű, originális és bioszimiláris termékek piacra vitelével, melyeknek a fejlesztésében és előállításában speciális tudása van.
A 11. Szent László Napokon visszatérő vendégként vannak jelen. Az Egészség Oázison résztvevő szakemberek a megelőzés fontosságára hívják fel az érdeklődők figyelmét, ingyenes orvosi tanácsokkal látják el az oda látogatókat, és lehetőséget biztosítanak különféle egészségügyi témákörök megvitatására.

Talp és lábboltozat-állapotfelmérés
A talp-lábfej gyerekkori szűrése lehetővé teszi a kóros állapotok korai felismerését, diagnosztizálását és kezelését. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy felismerjük, és szakemberek segítségével megoldjuk gyerekeink ilyen jellegű problémáit. Az Osteopharm szakemberei hasznos tanácsokkal szolgálnak ebben a témakörben.

„Az vagy amit megeszel!”
Az egészségügyi szakemberek egyértelműen megerősítették, hogy a helytelen táplálkozás megbetegíthet. Szakembereik a testösszetétel monitorral felmérik az Ön paraméterét, és tanácsokat kínálnak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges életmód kialakításához.

Vérnyomás, mit tudunk róla?
A szakértők megmérik az Ön vérnyomását, tanácsot és útmutatást biztosítanak, bármilyen eredmény is legyen (hipertónia vagy hipotenzió esetén). Legyen szó túlsúlyról, 2-es típusú cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról vagy egyéb szív- és érrendszeri problémákról, a rendszeres vérnyomásmérés a szakorvos által felírt megfelelő gyógyszeres kezeléssel segíthet megelőzni a különféle szövődményeket, jelentősen hozzájárulva a problémák elleni küzdelemhez.

VR (virtuális valóság) szemüveg
Mindenki hallott már a virtuális valóságról, arról a technológiáról, amely speciális berendezés segítségével a valóságot szimuláló mesterséges környezetet hoz létre, amely képek, hangok és érzések újrateremtése. A felhasználó ezt a mesterséges világot valóságosnak érzékeli. Idén a Gedeon Richter Románia vállalat meghívja Önt, hogy ha még nem tette volna, próbálja ki ezt a technológiát egy mini kirándulás keretében a gyógyszergyár belsejében. A gyerekek minijátékok segítségével próbálhatják ki ügyességüket.

A Gedeon Richter Románia támogatásával, a Yuppi táborral közösen
Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A 3–14 év közötti gyerekeket is megszólítjáuk az Egészség Oázison, hogy csatlakozzanak a Ha nagy leszek, kutató leszek! interaktív foglalkoztatáshoz, amelyen keresztül lenyűgöző utazáson vehetnek részt a tudományok világában, izgalmas, oktató játékok és kísérletezéseken belül. A jövő kutatói ma még iskolások, viszont a következő híres tudós te lehetsz!

Kincsvadászat: jó tanulási lehetőség, ahol a játékosok, próbára téve a türelmüket, figyelmüket és képzelőerejüket, nyomokat követve eljutnak egy nyereményhez.

Családi címer: egy olyan tevékenység, amelyben a résztvevők, kreativitásukat és ügyességüket egyesítve, egy szimbolikus jelentéssel bíró, az egész családra jellemző és reprezentatív dekoratív kompozíciót hoznak létre.

Helyszín: Hegyközpályi futballpálya
Szervező: Nagyváradi AC, Magyar Polgári Egyesület

Idén is megszervezzük a Szent László Napok alatt az Aranycsapat Ifjúsági Labdarúgótornát. Az eseménnyel egyrészt a magyar labdarúgós hőskorára emlékezünk, másrészt az utánpótlás-nevelésben részt vevő gyermekeknek biztosítunk játéklehetőséget.

Kézműves foglalkozások gyermekeknek

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Erdélyi Magyar Anyák Egyesülete

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem
Programfelelős: Nyíri Enikő

Az érdeklődök az egyetemről, a továbbtanulásról, az Erasmus-programról, nyelvtanulási lehetőségekről kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

A hórihorgas zenészek a fesztiválok nélkülözhetetlen szereplői. Nagy sikerrel mutatják be gólyalábas, élőzenei koncertjüket a csak rájuk jellemző interaktív, harsány stílusban. Népszerű retro slágerekkel, közismert jazz melódiákkal, sok humorral, látványos show elemekkel szórakoztatják a szájtáti kurtalábú sokadalmat.
Nemcsak pörgő zenei élmény, de szórakoztató látványosság is a zenekar.

A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége a Partium és Erdély legrégebbi hagyományos magyar íjászattal foglalkozó társasága. A lassan húszéves egyesület a magyar honfoglalás kori íjászatot műveli és népszerűsíti a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt. Részt vesznek íjászversenyeken is, ahol már több bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. Ezen kívül hagyományőrző fesztiválokra is járnak.
A Szent László Napokon felhúzzák a jurtájukat, berendezik azt, és jelen lesznek íjászaik is, hogy a közönség kipróbálhassa honfoglaló őseink legfontosabb fegyverét, az íjat és a nyilat.

Korhatár 5+

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította. A zenekart népszerű és nagyszerű zenészek alkotják és teszik különlegessé. A zenekar célja, hogy családoknak szóló igényes, szerethető zenét alkossanak. Szem előtt tartják azt is, hogy mire ez a generáció felnő, igényes művészeti alkotásokra nyitott, zeneértő, zeneszerető közönség legyen.
A Gőgös Gúnár Gedeont 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a kötet majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető. A Gőgös Gúnár Gedeon írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Veronika már régen tervezte a mű feldolgozását. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni zenei világ, a blues zene és a pop hangzások is.

Az OTP Bank Lounge Zone kreatív tevékenységekkel és banki tanácsadással várja az érdeklődőket.

Helyszín: nagyváradi vár, várudvar
Szervező: OTP Bank Románia

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar

A színpadi előadás egy mini mesemusical, melyben a Kicsi Gesztenye Klub széles körben ismert, roppant kedvelt dalai hangzanak el. A történet szerint Mini és Max fogadja és köszönti a gyerekeket. Elmondják, hogy a Klub főhőse, Liza elutazott, de ők elhozták Gesztenyét, Olly-t, Napsugarat és Lufipofit, akikkel együtt adják elő a dalokat, és akik az előadás egésze alatt részei a cselekménynek. A szereplők interakcióra szólítják a gyerekeket az előadás alatt több alkalommal.

Közreműködők: Lakner Lajos, Löki Viktor, Harangi Attila
Helyszín: nagyváradi vár, M épület
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Partium Ház

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

A kalotaszentkirályi hagyományőrző néptánccsoport 1994 őszén alakult, a helybeli fiatalok kezdeményezésére. Eleinte az évenként megrendezésre kerülő tánctábor oktatói jártak ki tanítani. A tánccsoport vezetését 2001-ben az addig szakemberré értett Péntek Ferenc vette át, aki főként felszegi autentikus (magyarvalkói, szentkirályi és nyárszói) táncokat tanít.
A Szent László Napokra kalotaszegi és mezőségi táncokat hoznak.

Helyszín: nagyváradi vár, F épület
Szervező: Szent László Egyesület

Csonka András a 90-es évek egyik legismertebb televíziós alakja. A Família Kft. című sorozatban ismerte meg az ország, de azóta műsorvezetőként legalább annyit foglalkoztatják, mint színészként. Több lemeze is megjelent, ezek néhány hét alatt elérték a platina és az aranylemez szintet. A közel másfél órás műsorában a számos színházi szerep és filmes emlék felidézése, egy kellemes retro sztorizásnak hat, amit videóbejátszások és dalok sora tesz színessé. Zenei repertoárjában a klasszikus, jól ismert dalok mellett felcsendülnek saját szerzeményei is.

Ajánlott korhatár: 3+

Helyszín: nagyváradi vár, várkert, Keleti kapu
Szervező: Falun Dafa Románia – Román Qigong Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Petőfi Kulturális Ügynökség

A Petőfi Kulturális Ügynökség névadója születésének bicentenáriuma alkalmából kortárs költőket kért fel egy-egy Petőfi-vers újragondolására. Az elkészült parafrázisokból később dalok születtek, melyek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel hozzák közelebb egyik legnagyobb költőnk verseit a mai közönséghez. Az előadás során az eredeti Petőfi-költemények is elhangzanak.
A zenekar tagjai:
Honfi Imre Olivér – ének, gitár (The Mojo)
Petrovics Panka – fuvola, ének (Junk Big Band)
Kiss Zsolt – dob, ütőhangszerek (Marthy Dharma)
Pengő Csaba – nagybőgő, basszusgitár (DuoGenész, The Abstract, The Mojo)

Helyszín: nagyváradi vár, Bethlen-bástya

Az MCC Casino élményprogramon a kíváncsi gyerekek, kipróbálhatják a legnépszerűbb sorsjátékokat, mint a szerencsekerék, blackjack, rulett, valamint a Pénzügyi Activityvel tesztelhetik a pénzügyi jártasságukat Virág Máté közgazdász, MCC-s oktató vezetésével. A program célja, hogy a fiatalok pénzügyileg tudatos módon, megfontoltan és felelősségteljesen kezeljék a szerencsejátékokat, ugyanakkor megismerjék annak a veszélyeit is. Az MCC Casino programon a pénzügyi kockázatvállalási hajlandóságot biztonságos környezetben ismerhetik meg, és alkalmazhatják. A foglalkozás segíti a fiatalokat, hogy a jövőben érettek és tájékozottak legyenek a szerencsejátékokat tekintve, és tudatos pénzügyi döntéseket hozzanak.
Az eseményen egyúttal lehetőség nyílik az ősztől ötödik osztályt kezdő diákok számára beiratkozni az MCC Fiatal Tehetség Program 2023 szeptemberében induló képzéseire.

Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar
Szervező: Szent László Egyesület

Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor
Szervező: Szent László Egyesület

Székelyhíd város 1200-as években használt nevét viselő Zekulhyda főzdéjének különlegességeit hozza el az érdeklődő közönségének Nagy Botond pálinkamester. Négy aranyérmes pálinkát kínál kóstolásra:
• szilvapálinka, amely 2022-ben Erdély legjobb pálinkája címet érdemelte ki az ÁKOVITA nemzetközi pálinka és párlat versenyen;
• Királyleányka szőlő pálinka, amely 2019-ben Champion díjas pálinkája volt a
Brillánte nemzetközi pálinka versenynek Gyulán;
• Birskörtepálinka, amely 2022-ben Champion minősítést szerzett a Quintessence 2022 nemzetközi pálinka versenyen;
• Carmen körtepálinka, amely a 2023-as Quintessence-en szerzett Champion díjat.
A pálinkakóstolóra a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, a részvétel díja: 60 lej.
Jelentkezni a 0744770436-os telefonszámon lehet.

A Zekulhyda pálinkái péntektől vasárnapig jelen lesznek a nagyváradi várban kialakított borudvarban is termékeikkel.

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

A Rius & Band nagyváradi pop-rock zenekar megalapításának ötlete 2020-ban pattant ki a frontember, Marius Oltean fejéből, hogy alapítsunk. A kizárólag saját számokat játszó csapat végleges felállása 2022 novemberére alakult ki. Azóta számos saját szerzeménnyel büszkélkedhetnek, egy albummal és rengeteg készülőben lévő projekttel. Ezek közül a legújabb a Tünde című szám. Az indulás évében már meg is nyerték a Peron tehetségkutató verseny „pályaindító” díját. 2022-ben részt vettek Erdély egyik legnagyobb fesztiválján, a Vibe-on, továbbá a Siculus fesztiválon.
Frontember: Marius Oltean
Szólógitár: Kozma Mátyás
Dob: Dutka Ákos
Billentyűk: Kiss Ádám
Basszusgitár: Ghitea Balázs

Helyszín: nagyváradi vár
Szervező: Szent László Egyesület

Fokozott érdeklődés lengi be a Bikini idei koncertjeit. A méltán híres együttes a Papp László Budapest Sportarénában megtartott május 5-ei Bikini 40 jubileumi koncert után Nagyváradon is nagyszabású koncertet ad a Szent László Napok záró momentumaként.