Műfajok kavalkádja: zenei csemegék a Szent László Napok szerdai és csütörtöki napján

Nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert művei és népdalgyűjtései modern és ősi magyar hangszereken, világzenei megszólalásban, Nyári Big Band dallamok, autentikus népzene, osztrák klasszikusok, egyházzene is várja a dallamok szerelmeseit a 11. Szent László Napok szerdai és csütörtöki napján. Lesz városnéző séta, borkóstoló, történelmi előadás. És csütörtöktől beindul az élet a várban. Mutatjuk a szerdai és a csütörtöki programot:

Június 21., szerda

16.00 A láthatatlan város – Városnéző séta Nagyvárad-Újvárosban
Indulás a Holdas templom elől (Mária elszenderedése katedrális, Szent László tér 10. sz.)

A Sebes-Körös folyó balpartja fiatalabbik történeti városnegyedének ismert és ismeretlen műemlékeit mutatja be ez a séta, amely most kivételesen épületek belsejébe, udvaraira, emeleteire és pincéibe kalauzolja el az érdeklődőket.
Maximális létszám: 20 fő.
A program gazdái: Hausmann Cecília és Zuh Deodáth

17.00 Motolla: Csak tiszta forrásból – Zenei előadás
Helyszín:
nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

A Motolla énekegyüttes 2018-ban alakult a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népiskola magyar népi ének szakán tanuló énekesekből. Az énekegyüttes „magjai” köré egyre többen csatlakoznak, így már több generáció is együtt tud „motollázni”. Műsoraikat tematikusan szokták összeállítani, egy-egy néprajzi régiót bemutatva, vagy egy jeles ünnep köré építve. Vezetőjük dr. Brugós Anikó, az ének szak tanára. Ezúttal a jelenlegi tanulók mutatkoznak be, az előadás egyben a magyar népi ének szak évzáró koncertje is.

18.00 Ötvös Béla: Félix király – történelmi rádiójáték a Szent Korona érmelléki útjáról 1848–1849 telén, valamit egyéb magyar történelmi emlékek Ötvös Béla életművében – bemutatja Péter Sándor
Helyszín:
Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ (Ezredévi emléktér / Piața Libertății 40.)

19.00 Magyar Rhapsody Projekt – Levédia
Sztárvendég:
Molnár Levente operaénekes
Helyszín: Nagyváradi Állami Filharmónia (Szilágyi Dezső / Moscovei utca 5. szám)
Szervező: Szent László Egyesület

Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző által vezetett zenekar nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert műveit és népdalgyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban.
A projekt számos hazai és nemzetközi sikeres koncerten mutatta már be többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit, egy egészen új zenei nyelvezetben.
Az eseményre a belépés ingyenes. Az előadás előtt a helyszínen még lehet igényelni a belépésre feljogosító meghívót, de a helyek száma korlátozott.

Június 22., csütörtök

17.00 Bemutatkozik a Szent Cecília gyermekkórus – Oláh Gabriella zenetanárnő vezetésével egyházi jellegű dalokat adnak elő
Helyszín:
nagyváradi vár, M épület
Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület

A Szent Cecília gyermekkórus 2014-ben alakult hittanos és énekelni szerető gyerekekből. A templomi szolgálat volt a fő cél, de több eseményen – dventi vásárok, karácsonyi koncertek, kórustalálkozók, koncertek – is részt vettek, és idősek otthonában is felléptek.
Repertoárjukban egyházi énekek, ifjúsági énekek, népdalok, gyermekdalok szerepelnek. Most is ezekből hallunk egy csokorra valót.

18.00 Nemzetek klasszikusai – Zene, képzőművészet, irodalom: osztrák est
Helyszín:
Tibor Ernő Galéria (Kanonok sor 11. szám)
Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület

A Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület szervezésében január óta futó Nemzetek klasszikusai sorozat 6. epizódjára, az osztrák estre a Szent László Napok keretében kerül sor. A műsorban felhangzanak olyan osztrák zeneszerzők hangszeres és vokális művei is, akik Nagyváradon is tevékenykedtek, mint Carl Ditters von Dittersdorf és Michael Haydn, emellett népszerű bécsi dallamok is betöltik a galériát, és lelkünket is.
Közreműködik: Boros Beatrice (ének, zongora), Oszaczky-Andrássy Katalin (zongora), Thurzó Sándor József (mélyhegedű), Füzesi Edit (ének), Füzesi Csaba (ének), Szabó-Füzesi Henrietta (ének), Szabó Dániel (ének), Tempfli Mária (ének). Az irodalmi pillanatokról Török Sándor gondoskodik.

19.00 Érmelléki borok kóstolója
Helyszín:
nagyváradi vár, M épület, alagsor
Szervező: Borbarátnők Egyesülete

Érmelléki borok kóstolójára várjuk a nemes nedűk szerelmeseit, az eseményen környékbeli borászok kínálnak kóstolásra általuk kiválasztott borokat.
Bemutatkozik: Szőnyi László borászata (neuburger, sárgamuskotály), Rittner Vinárium (bakator, TEMEGÉN – cuvée rozé – merlot + cabernet sauvignon), Yanka pincészet (pinot grigio; Eklektika – száraz fehér, házasítás, Kadarka and Friends – száraz vörös, házasítás), Dubován Manufaktúra (Irsai Olivér, hamburgi muskotály), Békési pincészet (királyleányka, feketeleányka), Lengyel pincészet (olaszrizling, kékfrankos).
A borkóstolóra a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0744770436-os telefonszámon lehet.
A részvétel díja: 50 lej.

A borászok péntektől vasárnapig jelen lesznek a nagyváradi várban kialakított borudvarban is termékeikkel.

20.00 Nyári Big Band dallamok a Debrecen Big Band és Vastag Tamás előadásában
Helyszín:
nagyváradi vár
Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Debrecen Big Band közel 20 éve műveli a jazz zene nagyzenekari formációját, a bigband zenélést. Nagyváradra Vastag Tamással érkeznek. A műsorban felcsendülnek Michael Buble-feldolgozások (Sway), Frank Sinatra ismert slágerei (All of Me, I’ve got you under my skin, That’s Life) és Elvis Presley-számok (Such A Night, If I Can Dream, My Way).
A koncerten közreműködnek a Valcer Táncstúdió táncosai.

A Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email