Borkóstoló a Szent László Napokon

Borkóstoló is lesz az idén június 20–26. között zajló 10. Szent László Napokon, ezúttal a Móricz pincészet mutatkozik be a Szerémségből.

A Szerémség vagy Szerém történeti-földrajzi régió az egykori Magyar Királyság, illetve a mai Horvátország és Szerbia területén; a Duna és a Száva között elterülő nagytáj. A Móricz pincészet 2011-ben, Maurer Oszkár kiváló borász indítványára és támogatásával kezdett a szőlő műveléséhez és borkészítéshez. Kimondottan a valamikori történelmi magyar királyi borvidék újraélesztéséért vállalták ezt a küldetést. Szőlőik a Tarcal-hegység lankáin teremnek.

„A Jóisten jókedvében teremtette e hegyet – és világos, hogy kimondottan a bor számára! A klíma adott – fagymentességével, és a Duna közelségének köszönhetően. A talaj vulkanikus is és üledékes, ami csodálatos zamatokat ajándékoz a rajta termett gyümölcsnek” – vallják magukról. Fontosnak tartják ugyanakkor kiemelni, hogy teljesen szerves módon művelik a gyümölcsöst, nem alkalmaznak gyom- és rovarirtót, műtrágyát és felszívódó permetszert sem. A bor kezelésénél nem szűrnek és nem derítenek, ezért a termék bio, azon belül is a felső kategória, vagyis natúr borokat palackoznak.

Olaszrizlinggel készülnek most bemutatkozni Nagyváradon – külön megjegyzéssel, hogy ennek a „narancsbor” változatát is elhozzák. Tiszteletes nevet viselő házasítást is kóstoltatnak az érdeklődők, és a birtok zászlósborát, a kékfrankost is bemutatják a váradi borkedvelő közönségnek június 24-én, pénteken, 18.00 órától a nagyváradi vár M épületének alagsorában.

Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0744-770-436-os telefonszámon lehet. Részvételi díj: 60 lej.

Bejegyzés megosztása
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email