Filozófiai kert a könyvtárban: Nagyváradra érkezett Wagner Nándor békét hirdető alkotása

A békét jelképezi és együtt gondolkodásra, meditációra hív a nagyváradi születésű Wagner Nándor Filozófiai kert című szoborcsoportja, amelyet most már a Körös-parti városban is megtekinthetnek a művészet, vallás és filozófia iránt fogékony érdeklődők. A 11. Szent László Napok keretében, június 20-án, kedden nyitották meg a monumentális alkotást bemutató kiállítást a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár előcsarnokában. Egy 3D nyomtatóval készült másolatról van szó, amelyet 2022-ben a Műcsarnok Wagner Nándor születésének 100. évfordulója alkalmából állított ki, és most „átköltözött” Nagyváradra. A megnyitón ugyanakkor elhangzott a vágy, hogy Budapest és Tokió mellett Nagyváradon is fel lehessen állítani köztéren a szoborcsoportot, amely nyolc alakból áll.

Öt alak áll egy körben, akiktől világvallások eredeztethetők: a fekvő Ábrahám, tőle balra Ekhnaton, akinek a nevé­hez fűződik az ókori Egyiptom legje­lentősebb politikai és vallási reform­ja, a Napkorong tisztele­tének, mint monoteista államval­lásnak a bevezetése. Tőle balra áll Jézus Krisztus, Buddha és Lao-Ce.

A kompozíciót a művész 1985-ben mutatta be Japánban, majd a szoborcsoport újabb három alakkal bővült, a körön kívül, egy vonalban kapott helyet Assisi Szent Ferenc, Mahatma Gandhi és Bódhidharma. Ezt a változatot állította fel végül Wagner Nándor a műtermét övező kert teraszán, és ezt ajándékozta Budapestnek is, ahol a Gellért-hegy egyik éke.

Wagner Nándornak – saját bevallása szerint – élete legfontosabb alkotása a Filozófiai kert. Az alkotás gondolata a II. világháború után fogant meg a művészben, a 20 évig készült műalkotás egyetlen üzenete a béke akarása.  Az alkotó így fogalmazta meg szoborcsoportjának ma is aktuális üzenetét: „Együttműködés egymás jobb megértéséért! … Hogy a különböző kultúrák és vallási irányzatok képesek legyenek közelebb kerülni egymáshoz, vissza kell térnünk ahhoz, ami összeköt bennünket”.

A hétfői avatón Ancuța Florina Șchiop, a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár igazgatója párhuzamot vont a kiállítás és Nagyvárad multikulturalitása között. Szerinte ettől az együttéléstől különleges város Várad, és a kiállítás témája is ezt az aspektust húzza alá.

Jelezte, a nyár végéig lehet megtekinteni Wagner Nándor alkotását.

Dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora a kiállítást megnyitó felszólalásában arra kereste a választ, hogy miért pont ezt a nyolc alakot örökítette meg a művész. „Mindeniknek volt egy fontos, központi gondolata, és mind arra az egyre utalt” – mutatott a rektor a kör közepére, amely előtt Ábrahám leborul és a többiek is fejet hajtanak. Pálfi amúgy azt szeretné, ha a szoborcsoport kiöntött formában is megjelenne Nagyváradon, már a helyét is megtalálta a PKE szomszédságában, a zsinagóga és az ortodox templom közötti terület megnyitásával létrejövő téren, amelynek kialakítását a városháza még Ilie Bolojan polgármestersége idején jelentette be.

Ugyanott tudná elképzelni az alkotást Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője is, aki maga is támogatja az ötletet. Szerinte Nagyváradot és a szoborcsoport alakjait párhuzamba lehet állítani, hiszen ha felmegyünk a városháza tornyába, 10–11, különböző felekezetű templom tornya tárul elénk, békés együttélésben.

Wehner Tibor művészettörténész részletesen ismertette Wagner Nándor életét és munkásságát az egybegyűltekkel, Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig a művésztől származó idézetekkel mutatta be az alkotót. „Az Isten igazi ajándéka a munka. Aki a munkát büntetésnek tartja, az lelki nyomorék szerencsétlen vagy gazember” – ismertette Wagner Nándor hitvallását Kiss Sándor.

A  kiállításmegnyitót követően a résztvevők megkoszorúzták az Ady Endre utcán található Wagner Nándor-emléktáblát.

A Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

Bejegyzés megosztása
Facebook
Email