Debrecenben mutatkozott be a nagyváradi Szent László Napok

A tízéves Szent László Napok egy újabb fejezetet jelent a Debrecen és Nagyvárad közötti sok-sok évszázados kapcsolatok történetében – jelentette ki Puskás István, a cívisváros alpolgármestere az idén június 20–26. között zajló nagyváradi kulturális fesztivált ismertető szerdai debreceni sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, Várad nem csak egyszerű testvérváros, hanem a „legkedvesebb és legfontosabb testvérváros”, hiszen a két települést nagyon sok szál összeköti. Éppen ezért – mint mondta – nem is kérdés, hogy részt vegyenek az ilyen nagy horderejű kulturális eseményekben, mint a Szent László Napok, és programokkal járuljanak hozzá a színes kavalkádhoz, ezáltal is tovább építve a két város közötti kapcsolatot.
„Nagy örömmel megyünk, és mutatjuk meg minden évben Debrecenből mindazt, amit mi érdekesnek, izgalmasnak, megmutathatónak gondolunk, és mindig nagyon örülünk, ha ez nem csak egyoldalú bemutatkozás, hanem együttműködés, kölcsönösség tud hozzájárulni, ami azért fontos a számunkra, mert mi is tudunk belőle építkezni, illetve fontos, hogy olyan szálak szövődjenek, amelyek a köztes időszakban is éltetik a két város közötti kapcsolatokat” – fejtette ki az alpolgármester. Példaként a két város fotós közösségét említette, amelyek tagjai szorosan együttműködnek, és az idei Szent László Napokon is lesznek közös programjaik.
Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője szintén a Debrecen és Nagyvárad közötti történelmi kapcsolatról értekezett, hangsúlyozva, nem csak közös múltja, de közös jövője is van a két városnak. Felidézte, alig egy nappal korábban Florin Birta váradi polgármester tanácsadójaként ő maga is jelen volt a két város elöljáróinak az együttműködési lehetőségeket górcső alá vevő találkozóján. A trianoni határ által elválasztott két régiót egy olyan kézhez hasonlította, amelyet ugyan levágtak, sikerült visszavarrni, beindult a vérkeringés, és ahogy telik az idő, úgy működik egyre jobban, és működni is fog, mivel mind a két város közössége akarja.


„Az az igazság, el vagyunk kényeztetve, hiszen két önkormányzat is segít bennünket. Egyfelől a váradi, és nagyon jól esik, nagyon büszke vagyok rá, hogy a debreceni önkormányzat is segíti ezt a rendezvényt, hiszen biztos vagyok benne, hogy nem csak közös múltunk, hanem közös jövőnk is van” – húzta alá Zatykó Gyula. Egyúttal abbéli reményének adott hangot, hogy a résztvevő sajtósok, olvasóik, hallgatóik, nézőik közül is sokan ellátogatnak a nagyváradi kulturális fesztiválra.
Kiemelte ugyanakkor, hogy amikor tíz évvel ezelőtt elindult a Szent László Napok, a helyi románság igen keveset tudott arról, hogy a lovagkirály alapította Váradot, ma pedig már a központi híd Szent László nevét viseli. „Nagy út ez, nagyon fontos eredmény, folytatjuk a munkát” – szögezte le a kulturális fesztivál főszervezője.
A sajtótájékoztatón jelen volt a debreceni Szent László-templom domonkos plébániatemplomának szerzetese, Jacek Górski, aki arról a programról számolt be, amelynek keretében lengyel fiatalok érkeznek a cívisváros Szent László-búcsújába, és helyi fiatalokkal együtt el fognak látogatni Váradra is. Elhangzott, idén a lengyel önkormányzat képviselői is ellátogatnak a Körös-parti városba.
Végezetül Bódor Edit, Debrecen polgármesteri kabinetirodájának egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős referense ismertette, hogy milyen programokkal gazdagítja Debrecen a nagyváradi kulturális fesztivált. Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes Népművészet Ifjú Mestere díjas rendező-koreográfusa a június 20-ai nyitógálán előadott Tűzliliom című produkcióról árult el részleteket.
A Szent László Napok programjáról további részletek a www.szentlaszlonapok.ro honlapon és a fesztivál Facebook-oldalán.

Bejegyzés megosztása
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email