DLF_1676_SZLN2017_24_Népi játszótér_DobreLehel

Gyermekfesztivál a kulturális fesztiválban

Kézműves játszóházba várták a gyerekeket szombaton egész nap a Debreceni Művelődési Központ és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársai, valamint a telegdi fajáték-készítők. Az ügyes kezű résztvevők festhettek, papírból koronát, csigát vagy pillangót készíthettek, babákat, bőr- vagy fonalkarkötőket állíthattak elő, nemezelhettek, sőt, akinek ahhoz volt kedve, annak az arcát is kifestették.

Eközben a nap folyamán a vár belső udvarában a telegdi játékkészítők szerveztek tradicionális jellegű népi játszóteret. A gyerekek huszonötféle fajátékkal szórakoztak, kipróbálhatták a célbadobást, a hordólovaglást, sőt, még a malacdobálást és a csirkeröptetést is, természetesen nem valódi, hanem gumiból készült állatfigurákkal.

A várudvarban délelőtt és délután a debreceni Ort-Iki báb- és utcaszínház gólyalábasai szórakoztatták a fák árnyékába gyűlt gyerekeket és felnőtteket. A társulat, amely most először lépett fel Váradon, érdekes hangzású nevét egy osztják kisistenről kapta, akit a hagyomány „világügyelő férfinek”, vagyis Ort-Ikinek nevezett el. A művészek óriásbábokkal és vásári attrakciókkal hívogatták közönségüket, amely megleshette egyebek közt a kentauridomítás mikéntjét is.

A bölcsődés, tehát három év alatti korosztálynak szólt a Kerekítő bábos torna, amely már visszatérő vendége a Szent László Napoknak. A várszínház bejárata melletti zöldövezetben elhelyezett baba-mama sátorban mondókákkal, énekekkel és ölbéli játékokkal várták a kicsiket, majd a Holdvilág Dúlakör szervezésében ugyanitt Bernád Ilona bába tartott előadást a csecsemőgondozás népi hagyományairól.

Székelyföldi Legendárium csapata is már régi barátunk, ők idén a gyermekeknek szóló rajzfilmvetítések után új kiadványukat, A sziklahitű király. Szent László Kárpát-medencei legendáriuma című könyvet is bemutatták az érdeklődőknek. Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője és Gyöngyösi János történeti grafikus elmesélte: a könyv szoros összefüggésben áll egy nappaliszőnyeg-méretű térképpel, ez utóbbin ugyanis a grafikus megjelenítésében mind a 224, a könyvben felbukkanó legendahelyszín megtalálható. A serdülőkortól időskorig ajánlott kötet egyik részét alkotó kalandregényben Szőr Manó lovag, akit a képzőművész önmagáról mintázott, végigveyeti Zetét, a székely pásztorlegénykét azokon a Kárpát-medencei helyszíneken, ahol a lovagkirályról még legendákat őriz az emlékezet.

Népi hangszerekkel, élő és interaktív muzsikálással szólította meg közönségét a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes, amely ezúttal Varró Dániel méltán közkedvelt gyermekverseinek megzenésített változatait tartalmazó, Dalóka című albumának anyagát hozta el Váradra, de bemutatták új, székelyföldi legendákat feldolgozó lemezük egy-egy dalát is.