mindefelek_honlapra_musica_historica

Egy kis múltidézés a királyi héten

A történelem, a múlt a vasárnapi napon is hangsúlyos szerepet kapott, amellett hogy Szent László Vitézei igazi középkori hangulatot teremtettek az 5. Szent László Napok zárónapján, a várban és a városban egyaránt több múltidéző esemény zajlott. Moldován Gellért vezetésével a Pece-parti Párizs szecessziós szépségeit tekinthették meg az érdeklődők, és aki még több szecesszióra vágyott, az a Darvas–La Roche házban kialakított szecessziós múzeumba is ellátogatott, ahol Várad egyik legszebb polgári házának volt tulajdonosa, Simon Judit vezette körbe az érdeklődőket.

De a váron belül is bőven volt felfedezni való, valamennyi múzeum hűs termeivel várta a látogatókat, míg a vármúzeum szakavatott idegenvezetői a fejedelmi palotán kalauzolták végig az érdeklődőket.

mindefelek_honlapra_szivsebesz

Eközben nagy érdeklődés mellett zajlott dr. Papp Lajos szívsebész előadása is, aki ezúttal a magyarság európai küldetéséről beszélt nagyváradi közönségének.

A Musica Historica régizene-együttes pedig a 11.–15. század magyar és nyugat-európai muzsikájából adott ízelítőt a Vártemplomba begyűlt közönségének, igazi történelmi zenei utazásra vitték a nagyérdeműt.

A múlt ismeretéről is számot adhattak ugyanakkor a Szent László Napok résztvevői: Szent László-kvíz is zajlott vasárnap koraeste a várban, amelyen a csapatokat városalapító lovagkirályunkról, Nagyváradról, illetve a Szent László Napokról faggatták.